WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Parrotia

De Parrotia persica is vernoemd naar F.W. Parrot, een Duitse ontdekkingsreiziger en plantkundige die in 1834 als eerste West-Europeaan de berg Ararat in Oost-Turkije beklom, waar volgens de overlevering Noach met zijn ark strandde na de zondvloed. Hij heeft de ark niet gevonden maar nam wel deze prachtige boom mee.

Wanneer bloeit de Parrotia?

Parrotia is een echte vierjaargetijdenboom. Soms neemt de boom een struikvorm aan en vormt dan meerdere grondtakken. In het voorjaar, als er nog geen blad is, bloeit de boom met kleine bloempjes in clusters. Die bloemen hebben geen kroonbladen, maar bruinrode schutblaadjes en rode meeldraden. Vergelijkbaar met de bekendere toverhazelaar. Na de bloei komt het blad. Dat heeft eerst een frisse paarsroodachtige kleur dat groen wordt in de zomer en in de herfst geel, oranje en rood kleurt. Als het blad is afgevallen, kun je de mooie bast bekijken. De schors is glad, grijzig en bladdert in vierkante plakken af, waardoor gele tot roze kleuren van de onderschors te zien zijn.

Komt de Parrotia persica voor in Nederland?

Ondanks dat Parrotia al twee eeuwen bekend is, komt hij nog niet veel in ons land voor. Sinds kort wordt de boom Perzisch ijzerhout genoemd, waarschijnlijk een vertaling van de Engelse naam is Persian Ironwood. Dit slaat op het zeer harde hout van deze boom. Momenteel worden de duizenden jaren oude bossen in de omgeving van de Kaspische Zee helaas bedreigd door intensieve houtkap.

Wat voor bodem is geschikt voor de Parrotia persica?

Parrotia groeit graag in voedzame, goed gedraineerde, enigszins vochtig blijvende grond. Hij houdt van zon, maar verdraagt lichte schaduw. Op een beschutte, warme plek worden de herfstkleuren het mooist. De boom is gevoelig voor strenge vorst en kan dan invriezen. Eventuele vorstschade dien je in het voorjaar weg te snoeien. Kijk ook eens voor tips voor het beschermen van planten tegen vorst op onze site. Omdat deze boom laag vertakt is, kun je weinig van de stam zien als de boom blad heeft. Mocht je de bijzondere stam wat beter willen laten uitkomen dan kun je gedurende de eerste jaren de boom (laten) opkronen in het voorjaar. Wees echter voorzichtig als je dit zelf doet, de mooie natuurlijke groeivorm is snel aangetast. Mulch boven de wortels is prima.

 

Bestel de plant direct.

i8x5wud83eh6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Parrotia persica

Familie

Parrotia

Familie latijns

persica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig, tenzij na vorstschade.

Bemesting

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Eventueel mulchen.

Winterhard

matig

Bodem

doorlatende, voedzame, humusrijk

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon en lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

1500

Beschrijving

als boom tot 15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roodbruin

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend