WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Parasolden

Pinus pinea heeft zijn Nederlandse naam, parasolden, te danken aan de bijzondere paraplu- of parasolvormige kroon met grote, uitgespreide takken die bevestigd zijn aan een korte stam.

Hoe ziet Pinus pinea eruit?

Deze den is een conifeer die oorspronkelijk uit het westelijk Middellandse-Zeegebied komt en goed bestand is tegen de wind. Sinds de tijd van de Romeinen wordt de boom al aangeplant in kuststreken. De parasolden heeft donkergroene naalden met een scherpe punt. Ze staan in paren en zijn 12 tot 20 centimeter lang. De zaden van de parasolden zijn oliehoudend en worden rauw of geroosterd gegeten. Plaatselijk wordt het hout gebruikt voor meubels en andere doeleinden.

Wat is een pijnboom?

De Pinus, den of pijnboom is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen.

Welke soorten naaldbomen zijn er?

Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Waar kan ik Pinus pinea planten?

De standplaats van de den dient goed gedraineerd te blijven. Op de site vind je een handige video voor het aanleggen van drainage. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Lees meer over bomen planten. Wil je de parasolden Pinus pinea snoeien? Lees dan ons artikel over bomen snoeien.

Kan ik de parasolden bemesten?

Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte.

 

Bestel de plant direct.

frj573f8i5zg_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Pinus pinea

Familie

Parasolden

Familie latijns

pinea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Eventueel coniferenmest geven.

Winterhard

goed

Bodem

goed vochtdoorlatende grond

Vochtigheid

vrij droog tot matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Maximaal

3000

Beschrijving

tot 30 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

bruine kegels

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

groenblijvend