WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Paddenlelie

Wanneer bloeit de Paddenlelie?

De paddenlelie Tricyrtis hirta ‘Alba’ heeft – zoals de naam al aangeeft – witte bloemen. De paddenlelie is een onbekende plant die we vooral aantreffen bij fijnproevers. Hij heeft namelijk prachtige bloemen die op orchideeën lijken door de paarse stippen en vlekken. Het opvallende aan de Tricyrtis hirta ‘Alba’ is dat hij extreem laat bloeit wanneer zijn eigen blad al lelijk begint te worden. Op een te koude plaats komt hij niet eens in bloei. De bloei is vanaf augustus tot oktober, wanneer vrijwel alles al is uitgebloeid. Hij heeft daardoor niet veel concurrentie, en zo trekken de kleine bloemetjes toch de aandacht. Ook de bladeren zijn fraai vanwege de diepe nerven. Trycirtis hirta komt oorspronkelijk uit de bossen in China en Japan en is de bekendste soort in ons land. In de border doet hij het goed samen met varens die van dezelfde oorspronkelijk groeiomstandigheden houden.

Wat voor standplaats is geschikt voor Tricyrtis hirta ‘Alba’?

Trycirtis staat het liefst in een wat vochtige en humusrijke grond uit de zon, maar niet in te diepe schaduw. Tricyrtis is niet volledig winterhard. Dus het is raadzaam om in het najaar een laag mulch over de wortelstokken te strooien.

Is het nodig de Paddenlelie te snoeien?

Knip in het voorjaar de plant helemaal af. Hij komt weer uit als hij de winter goed heeft doorstaan. Alleen zal hij zich langzaam verplaatsen. Ook kun je in het voorjaar de wortelstokken opnemen, delen en weer opnieuw uitplanten om de uitbreiding te bespoedigen. Meer informatie over het delen van planten is te vinden op de site. Houd de paddenlelie voldoende vochtig tijdens droge periodes.

zfl5je58kkxy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tricyrtis 'Alba'

Cult

'Alba'

Familie

paddenlelie

Familie latijns

hirta

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen langdurige droogte.

Snoeien

In voorjaar afknippen.

Bemesting

Mulchen in najaar.

Winterhard

redelijk

Bodem

humusrijke tuingrond

Vochtigheid

redelijk vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

(half)schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend