WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pachysandra Variegata

Pachysandra terminalis ‘Variegata’ heeft in tegenstelling tot de andere Pachysandra’s bontgekleurd blad met een witte rand. Hij groeit iets minder sterk.

Wat voor bloemen krijgt de Pachysandra?

Pachysandra terminalis heeft witte bloemen die er van een afstandje onopvallend uitzien. Zij bevinden zich aan het einde van korte stengels, waarmee de naam terminalis is verklaard. Als u van dichtbij naar de bloemen kijkt zie je twee soorten aantrekkelijke bloemetjes die bovendien lekker geuren. De mannelijke bloemetjes zitten boven in en de vrouwelijke onder in de tros.

Waar komt de naam van de Pacysandra terminalis ‘Variegata’ vandaan?

Pachysandra komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Oost-Azië en kent geen speciale Nederlandse naam. Geen wonder, de Latijnse naam verwijst naar de dikke (pachys) mannelijke geslachtsdelen (andros) die de bloemen kenmerkt. De vrij donkergroene blaadjes zijn de pracht van deze plant. Ze zijn dik en leerachtig in de vorm van een ruit of een ei met een gekartelde rand.

Is de Pachysandra een goede bodembedekker?

Pachysandra groeit het beste in de schaduw en krijgt dan erg veel ondergrondse uitlopers die binnen een paar jaar een waar tapijt in de tuin kunnen vormen. Pachysandra is daarmee een van de beste bodembedekkers in de schaduw en zorgt ervoor dat onkruid moeilijk tot ontwikkeling kan komen. Zij wordt daarom vaak geplant onder struiken en bomen. Ondanks het geringe licht, ontwikkelen zij zich goed waar bijvoorbeeld gras en diverse andere bodembedekkers het niet goed doen. Van de twee soorten die worden gekweekt is de uit Japan afkomstige Pachysandra terminalis de wintergroene variant en de Pachysandra procumbens is bladverliezend.

Wat voor standplaats is geschikt voor Pachysandra terminalis ‘Variegata’?

Zorg de eerste jaren voor een voldoende dikke mulchlaag om onkruid te weren. Na een jaar of drie zal de bodem min of meer bedekt zijn en zorgt Pachysandra zelf ervoor dat onkruid geen kans krijgt. Je kunt om de paar jaar de erg dichtgegroeide varianten fors uitdunnen zodat licht goed binnen gelaten kan worden. Je kunt de planten dan bijna tot op de grond afknippen. Indien de bladeren van de Pachysandra geel worden, kan dit twee oorzaken hebben. De standplaats is te zonnig en je dient voor schaduw te zorgen of de plant te verplaatsen. Of de grond bevat te veel kalk.

Wat zijn bedreigingen voor de Pachysandra?

Problemen doen zich weinig voor, maar er is een schimmel, Volutella pachysandricola genaamd, die de plant kan aantasten, Onder normale omstandigheden krijgt deze schimmel geen kans. Maar bij langdurig warm, vochtig weer kan hij toeslaan. De takken krijgen kleine knobbeltjes en bladeren worden bruin gevlekt. Zo gauw je dit constateert dien je alle geïnfecteerde delen te verwijderen en te vernietigen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen zijn te vinden op de site.

Bestel de plant direct.

4am5vfk8z74x_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Pachysandra 'Variegata'

Cult

'Variegata'

Familie

Pachysandra terminalis

Latijnse familie

terminalis

Onderhoud

Verzorging

In het eerste jaar voldoende water geven.

Snoeien

Geen snoei nodig. Mogelijk om de paar jaar uitdunnen.

Bemesting

Voordat zich een tapijt heeft gevormd mulchen tegen onkruid.

Winterhard

zeer goed

Bodem

humusrijke grond die geen kalk b

Vochtigheid

matig vochtig, niet te droog

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

verlangt schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20-30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen