WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

Welke kleur bloem heeft de Geranium ‘Terre Franche’?

De ooievaarsbek Geranium ‘Terre Franche’ is in België gekweekt. Het is vooral een bladplant met zacht gerimpeld, fluweelachtig blad. De bloei van de Geranium ‘Terre Franche’ is iets minder, maar deze cultivar bloeit toch redelijk met mooie donkerblauwe bloemen.

Welke soorten Ooievaarsbek zijn er?

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Kan de Geranium ‘Terre Franche’ geplant worden als bodembedekker?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant.Zelf een border aanplanten met de Geranium ‘Terre Franche’? Neem dan een kijkje bij één van de beplantingsplannen. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Op wat voor grond bloeit Geranium het best?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze ooievaarsbek is uit een kruising ontstaan van een soort die als rotsplant geschikt is. Ze zijn niet zo best verankerd in de grond en kruipen omhoog uit de grond. Je kunt ze om de paar jaar in het voorjaar dieper in de grond zetten.

gwf5h2v8ma44_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Terre Franche'

Cult

'Terre Franche'

Familie

ooievaarsbek

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar opnieuw inplanten. Begiet bij droogte.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Bemest elk voorjaar met humusrijke grond.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

in het algemeen bij voorkeur vochthoudend

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend