kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

Wat voor bloemen krijgt de Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ in bloei?

De ooievaarsbek Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ bloeit witroze en soms iets later dan soort: juni-juli. De oudere bladeren kleuren in de late herfst rood. De jongere bladeren blijven wintergroen. Geranium macrorrhizum bloeit in mei-juni met roze tot paarsrode bloemen. De meeldraden steken er opvallend ver uit. Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Wordt de Ooievaarsbek gebruikt als bodembedekker?

De soort Geranium macrorrhizum is een van de beste bodembedekkers, die ook schaduw goed verdraagt. Wij zien hem vooral als onderbeplanting van allerlei grote vaste planten waarbij hij onkruid zeer goed onderdrukt.

Hoe hoog wordt de ‘Spessart’?

Het is een sterke, forse, soms zelfs bijna struikvormige plant die maximaal een halve meter hoog wordt, maar meestal de halve hoogte bereikt.

Wordt de Ooievaarsbek geplant als bodembedekker?

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ onderhoud

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Water geven is dus belangrijk, zeker als ze zonnig staan. Geranium macrorrhizum groeit zowel goed in zon als zelfs wat zwaardere schaduw. In het laatste geval is alleen de bloei minder. Deze planten kunnen zich behoorlijk uitbreiden. Als de planten te ver uitgroeien, kun je deze inperken. In het voorjaar lelijk blad wegknippen. Geef de plant in het voorjaar goede organische basisbemesting om een mooie bloei te garanderen. Meer informatie over bemesting is te vinden op de site.

 

Bestel de plant hier.

qlb542n8l7ue_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Geranium 'Spessart'

Cult

'Spessart'

Familie

ooievaarsbek

Familie latijns

macrorrhizum

Onderhoud

Verzorging

Eventueel inperken in het voorjaar.

Snoeien

In het voorjaar lelijk loof verwijderen.

Bemesting

In het voorjaar goede organische basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedselrijke tuingrond

Vochtigheid

vrij groot, maar goed bestand tegen droogte

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot vrij diepe schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot roze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen