WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek Geranium ‘Philippe Vapelle’ heeft grijsbehaard blad wat een mooie combinatie vormt met de blauwachtige bloei in juni en juli. De bloemen van de Geranium ‘Philippe Vapelle’ zijn opvallend geaderd.

Welke soorten Ooievaarsbek zijn er?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Meer weten over de verschillende soorten? Neem dan een kijkje bij de planten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Is de Geranium ‘Philippe Vapelle’ geschikt als bodembedekker?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Welke grondsoort is het beste voor de Geranium?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze ooievaarsbek is uit een kruising ontstaan van een soort die als rotsplant geschikt is. Ze zijn niet zo best verankerd in de grond en kruipen omhoog uit de grond. Je kunt ze om de paar jaar in het voorjaar dieper in de grond zetten.

jo655t18nc2o_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Philippe Vapelle'

Cult

'Philippe Vapelle'

Familie

ooievaarsbek

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar opnieuw inplanten. Begiet bij droogte.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Bemest elk voorjaar met humusrijke grond.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

in het algemeen bij voorkeur vochthoudend

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

blauw tot purper

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend