WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek Dalmaticum

Geranium of Pelargonium?

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Ooievaarsbek als bodembedekker

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd.

Hoe kan ik de geranium toepassen in mijn tuin?

Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast. De Geranium dalmaticum komt uit de omgeving van Dalmatië, Montenegro en Albanië. Het is een kruipende plant en een van de laagste ooievaarsbeksoorten. Hij staat goed over een muurtje en in bakken en schalen met andere rotsplanten. Zeer goed bruikbaar in de tuin, maar de buren moeten niet erg zwak groeien, want deze ooievaarsbek overwoekert ze. Het blad heeft een van de mooiste vormen en kleurt in de herfst rood.

Hoe verzorg ik de geranium?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze soort (Geranium dalmaticum) verdraagt meer droogte en zon dan de meeste andere ooievaarsbekken. Waarschijnlijk is het goed om de drie jaar de plant op te nemen, te delen en opnieuw uit te planten. Anders breidt hij te sterk uit. Doe dit in maart of april. Meer informatie over het delen van planten is te vinden op de site.

Bestel hier een geranium.

z735u4a8mrsm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium dalmaticum

Familie

Ooievaarsbek

Familie latijns

dalmaticum

Onderhoud

Verzorging

Opnemen en uitplanten om 2-3 jaar.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

goed doorlatende tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt veel zon

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

15

Beschrijving

10-15 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

rozerood, wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend