WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Olijfboom

Waar wordt de Olijfboom voor gebruikt?

Olijfbomen doen denken aan de Middellandse Zee. Van Spanje via Griekenland tot Israël zijn het bekende bomen die vooral vanwege de olijfproductie worden gehouden. Van de olijven wordt het grootste deel geperst om er olie uit te krijgen. Daarnaast worden groene en zwarte olijven gegeten. Ze komen van dezelfde boom maar de groene zijn nog niet rijp. Vanwege de olijfolie zijn olijfbomen al duizenden jaren in cultuur. Ze werden reeds vermeld in de koran en de bijbel. Wat had de duif van de ark van Noach in zijn bek toen hij terugvloog. Precies, een olijftak.

Voor wat voor tuin is de Oleo Europaea geschikt?

De oude Grieken gebruikten olijftakken om hun Olympische winnaars te eren. Er zijn geen bomen meer over uit deze tijd, maar olijfbomen kunnen erg oud worden. Honderden tot wel duizend jaar wordt gezegd. Hoe ouder ze worden hoe mooier de grillige structuur van de takken. De hoge leeftijd bereiken ze meestal alleen in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Bij ons worden ze minder oud omdat er vroeg of laat een strenge winter te veel schade aanricht. Daarom worden ze soms ook in een kuip geplaatst zodat ze in de winter naar binnen kunnen. De reden waarom ze toch bij ons in tuinen worden aangeplant is de mediterrane sfeer en het prachtige groengrijze blad, dat ook in de winter aan de boom blijft. De karakteristieke vruchten worden ook in ons klimaat gevormd, maar dat kan jaren duren. De olijven zijn pas rijp in het jaar na de bloei. De bloemen verschijnen in mei en zijn wit.

Wat voor bodem is geschikt voor de Olijfboom?

Olijfbomen staat bij voorkeur in de zon. De bodem mag zeer droog zijn, want hij kan toe met een minimum aan water. Een kalkrijke grond heeft de voorkeur. Van olijfbomen is lang gezegd dat ze niet voldoende winterhard zijn voor ons klimaat. Echter, met zachte winters en vooral een beschutte standplaats tegen met name vrieswinden kan hij het redelijk goed volhouden.

Kan ik de Olea Europaea snoeien?

Ook is het mogelijk de olijfboom in een kuip te houden. Deze wordt van november tot en met maart dan binnen gehouden in een goed verlichtte ruimte. Hoewel zijn regeneratiekracht bijzonder groot is en daardoor snoei goed mogelijk maakt, is het bij deze boon meestal niet nodig. Olijfbomen staan mooi in een mediterrane tuin.

Lees meer over het snoeien van de olijfboom in het artikel olijfboom snoeien.

 

Bestel de plant direct.

x9h56xa8cmma_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Olea europaea

Familie

Olijfboom

Latijnse familie

europaea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei mogelijk in voorjaar maar niet nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig

Bodem

voorkeur kalkrijk

Vochtigheid

droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

1000

Beschrijving

maximaal 10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen