WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Monnikskap

De monnikskap Aconitum septentrionale ‘Ivorine’ heeft crèmekleurige bloemen die in dichte trossen bloeien.

Hoe groeit de Aconitum septentrionale ‘Ivorine’?

Aconitum septentrionale komt uit Noord-Europa. De witte cultivar is een mooie borderplant en staat mooi bij Salvia nemorosa ‘Mainacht’ en Camassia quamash. De bladeren, met name de wortelstandige, hebben vier tot zes lobben en zijn tot tweederde ingesneden. De stengels staan stevig rechtop en worden hoogstens 90 centimeter. De bloei kan al vanaf begin juni optreden. Daarmee is het de vroegstbloeiende monnikskap.

Is de Aconitum septentrionale ‘Ivorine’ giftig?

Monnikskap is een mooie, maar giftige plant. In vroegere tijden werd het sap van monnikskap gebruikt voor de gifbeker. Edellieden en rijke burgers werden veroordeeld tot het drinken van de gifbeker, wanneer zij een ernstig delict hadden gepleegd. Aconitum zorgt voor een snelle dood. Arme mensen moesten scheerling drinken, wat een langzame en zeer pijnlijke dood als gevolg heeft. Houd kleine kinderen dus uit de buurt van deze planten.

Verschillende soorten monniksap

De naam monnikskap dankt de plant aan zijn bloem, die wel iets weg heeft van de kap van een monnik uit de middeleeuwen. Die ‘kappen’ zijn zeer geschikt voor het bezoek van hommels. Ze strijken neer op de twee nectargevende kroonblaadjes en zorgen uiteindelijk voor de bestuiving van de andere planten. Er zijn zo’n tachtig soorten monnikskappen, die soms wel twee meter hoog kunnen worden.

Hoe kan ik Aconitum septentrionale ‘Ivorine’ verzorgen?

Monnikskappen houden van koele, iets vochtige grond. Ze kunnen echter slecht tegen langdurig natte grond. Zorg dus voor een goede ontwatering. Het liefst staan ze in lichte schaduw. Knip de bloemen in elk geval af in het voorjaar, eventueel al eerder in het najaar. Ze vragen vrij veel stikstofrijke voeding. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar en later nog eens tijdens de bloei is zeer belangrijk. Geef water tijdens langer durende droogte. Meer weten over de bewatering van planten, neem dan eens een kijkje in het artikel water geven. Door droogte krijgen de planten eerder last van zwarte luis. Het is aan te raden al vroeg rijshout of plantensteunen bij de planten te zetten om uit elkaar vallen en omwaaien van de stengels te voorkomen.

dh35p8482va3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aconitum 'Ivorine'

Cult

'Ivorine'

Familie

monnikskap

Familie latijns

septentrionale

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar en eventueel najaar.

Bemesting

Geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzaam, humusrijk

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot heel lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

90

Beschrijving

tot 90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

crèmewit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend