kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Moerasvergeet-mij-nietje

Wat voor bloemen krijgt het Moerasvergeet-mij-nietje?

De bloemen van het moerasvergeet-mij-nietje Myosotis palustris ‘Perle von Ronnenberg’ zijn extra donkerblauw. Deze plant bloeit in de periode mei tot juli. Voor een vergeet-mij-nietje zijn de helderblauwe bloemen relatief vrij groot (ongeveer een centimeter in doorsnee). Hij groeit snel en wordt tot een halve meter groot. Het moerasvergeet-mij-nietje vraagt vochtige tot zelfs natte grond. De plant verdraagt zelfs tijdelijk tot 10 centimeter diep water. Hij kan dus goed in de vijveroever staan.

Is de Myosotis palustris ‘Perle van Ronnenberg’ een vaste plant?

Het is een bij ons inheemse vaste plant die in de natuur vooral op natte veengronden en in weilanden voorkomt.

Hoe komt het Moerasvergeet-mij-nietje aan zijn naam?

De naam Myosotis komt van het Griekse ous (oor) en mus (muis). Muizenoor dus, een naam die in de oudheid werd gegeven aan diverse planten met korte, behaarde bladeren. De Nederlandse naam vergeet-mij-nietje is een stuk poëtischer. Een ridder plukte voor een jonkvrouw dit bloempje. Hij viel daarbij in het water en verdronk. Voordat hij onder ging wierp hij de bloemen naar zijn geliefde en riep: “Vergeet mij niet!”. Daarom wordt het vergeet-mij-nietje altijd in verband gebracht met tragische romantiek of eeuwige liefde. Het geslacht Myosotis bestaat uit 50 soorten vergeet-mij-nietjes die vrijwel over de hele wereld voorkomen en in diverse talen dezelfde romantiek aanduiden van forget-me-not tot ne m’oublie pas. De van oorsprong blauwe bloemen bevinden zich in trossen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de ‘Perle von Ronnenberg’?

Vergeet-mij-nietjes houden in het algemeen van een minstens iets vochtige grond die wel goed gedraineerd moet zijn. Zowel schaduw als zon is prima, als de grond maar niet uitdroogt. Het moerasvergeet-mij-nietje heeft een zeer vochtige tot uitgesproken natte standplaats nodig. Deze vaste soort in het voorjaar opschonen en dan eventueel een lichte bemesting geven. Bij de vijver een waterplanten-mestpil bij de wortels in de grond duwen. In tegenstelling tot de meeste vergeet-mij-nietjes kan deze soort lang blijven staan. Hij breidt zich dan langzaam uit.

amr5km58tu6w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Myosotis 'Perle von Ronnenberg'

Cult

'Perle von Ronnenberg'

Familie

moerasvergeet-mij-nietje

Familie latijns

palustris

Onderhoud

Verzorging

De grond mag nooit uitdrogen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Licht bemesten in voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijk

Vochtigheid

zeer groot

Licht

Type

Zon, Schaduw, Halfschaduw

Beschrijving

verdraagt veel schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

50

Beschrijving

20-50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend