WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Meisjesogen

Een bijzondere toevoeging voor in de tuin: meisjesogen. Deze plant dankt zijn naam aan de bloemen in margrietvorm.

Wanneer bloeit meisjesogen Coreopsis verticillata?

Coreopsis verticillata, meisjesogen stamt uit het oosten van de VS. Het is een populaire vaste plant die rijkelijk en langdurig bloeit van juni tot september. De margrietbloemen zijn geel. Vanwege het fijne, langwerpige, smalle blad is de plant ook mooi als hij niet bloeit. De planten kunnen vele jaren op dezelfde plaats blijven staan en worden zo’n halve meter hoog.

Coreopsis is een mooie en langdurig bloeiende plant en bovendien een uitstekende snijbloem.  Oorspronkelijk komt hij uit Noord- en Midden-Amerika. Het zijn prairieplanten die vooral in de late zomer bloeien. Sommige soorten bloeien door tot diep in de herfst. De bloemen hebben een margrietvorm en kunnen allerlei kleuren hebben, maar het hart is meestal geel. De hoogtes kunnen variëren van 30 tot wel 100 centimeter.

Wat is de juiste bodem voor Coreopsis verticillata?

In Amerika groeien deze planten op de prairies. Vandaar dat ze wind en droogte goed verdragen. Veel voeding is niet nodig. De planten stellen vrijwel geen eisen aan de grond. Die mag alleen niet langdurig nat zijn, vooral ’s winters niet. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur, iets schaduw wordt voor lief genomen.

Hoe kan ik de Coreopsis verticillata verzorgen?

De planten kunnen het beste in het voorjaar worden opgeschoond. Knip oude scheuten af, maar pas op met de jonge groeischeuten. Tijdens de groei hebben de planten weinig zorg nodig. Hoge planten eventueel steunen. Bij langdurige droogte water geven.Deze plant wordt soms weleens luizenbloem genoemd omdat hij weleens geteisterd wordt door bladluis, wantsen of meeldauw. Gelukkig komen deze goed te behandelen ziektes niet vaak voor en is het een betrouwbare vaste plant.

xox5a6t8ugc5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Coreopsis verticillata

Familie

meisjesogen

Familie latijns

verticillata

Onderhoud

Verzorging

Om de 2 à 3 jaar opnemen en delen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Na het opschonen goede basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

matig tot normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

50

Beschrijving

30-50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend