WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mahoniestruik

De mahoniestruik Mahonia mediaWinter Sun‘ blijft wat kleiner dan de soort en bloeit iets lichter geel, maar is er verder aan gelijk.

Welke soorten Mahoniestruik zijn er?

De soort Mahonia media is uit kruising van twee andere soorten, Mahonia lomariifolia en Mahonia japonica, ontstaan. De struik wordt vrij groot en breder dan hoog (2 meter). Het samengestelde blad is vrij lang: het kan wel 60 cm halen en is scherp getand. In januari-februari verschijnen de gele bloemen in forse trossen die gemakkelijk 40 cm lang worden. Een imposante plant die in niet-bloeiende toestand een rustgevende, dofgrijze indruk maakt.

Is de Mahonia geurend?

Al vroeg in het jaar kleur in de tuin? Mahonia zorgt ervoor. In de 19de eeuw werd de mahoniestruik naar ons land gehaald en door zijn exclusiviteit was het een echte rijkeluisplant. Later, in de 20ste eeuw, begon men de struik in grote mate te kweken en op deze manier werd hij een stuk goedkoper. De struik is niet veeleisend en eigenlijk onverwoestbaar. Dat is de reden dat men ze vaak in openbare beplantingen plaatst. Maar wanneer hij goed verzorgd wordt, is Mahonia een heel aantrekkelijke struik. Bij veel soorten verspreiden de trossen bloemen een sterke geur die op afstand al goed te ruiken is.

Wat voor grond is geschikt voor Mahonia media ‘Winter Sun’?

De struik kan het beste op een beschutte plek in (half)schaduw staan, waar het blad beschermd wordt tegen uitdrogende wind. De grond moet voedzaam en humusrijk zijn en niet te nat.

Kan ik de Mahonia snoeien?

Wanneer de planten een bepaalde vorm moeten houden of wanneer je ze toepast als bodembedekker, snoei ze dan direct na de bloei. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Op deze manier behoud je de compacte beplanting. Geef de pas gesnoeide struik niet té veel water. Zo voorkom je dat de wortels gaan verrotten. Als je veel bessen wilt zien, snoei dan in de herfst of aan het begin van de winter. Alle overige snoei wordt midden tot eind van de winter uitgevoerd. Deze soort staat graag in zon of halfschaduw, maar kan sterk invriezen. In het voorjaar is dan vrij veel bruin blad aanwezig dat na de bloei weggeknipt kan worden. Bescherm tegen winterse invloeden, vooral tegen felle zon bij kale vorst. Rond de wortels mulchen.

 

Bestel de plant direct.

8d15f7g8866y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Mahonia 'Winter Sun'

Cult

'Winter Sun'

Familie

Mahonia

Familie latijns

media

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei na de bloei

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar; mulchen

Winterhard

matig

Bodem

humusrijke, voedzame grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen