kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mahoniestruik

Is de Mahoniestruik geurend?

De mahoniestruik Mahonia bealei is de meest decoratieve soort en heeft heerlijk geurende bloemen. De bloemen verschijnen in trossen bovenaan de toppen van de takken. Al vroeg in het jaar kleur in de tuin? Mahonia zorgt ervoor. In de 19de eeuw werd de mahoniestruik naar ons land gehaald en door zijn exclusiviteit was het een echte rijkeluisplant.

Is de Mahonia wintergroen?

Later, in de 20ste eeuw, begon men de struik in grote mate te kweken en op deze manier werd hij een stuk goedkoper. De struik is niet veeleisend en eigenlijk onverwoestbaar. Dat is de reden dat men ze vaak in openbare beplantingen plaatst. Maar wanneer hij goed verzorgd wordt, is Mahonia een heel aantrekkelijke struik. Bij veel soorten verspreiden de trossen bloemen een sterke geur die op afstand al goed te ruiken is. Het blad van Mahonia doet aan hulst denken. Hoewel dikwijls scherp getand, is het zachter. De struik is wintergroen, wat beter te omschrijven is als bladhoudend. ’s Winters vriest het blad namelijk vaak in en dan wordt het bruin. Deze soort is minder sterk dan sommige andere mahoniestruiken.

Wat voor bodem is geschikt voor de Mahonia bealei?

De struik kan het beste op een beschutte plek in (half)schaduw staan, waar het blad beschermd wordt tegen uitdrogende wind. De grond moet voedzaam en humusrijk zijn en niet te nat. Tenzij de struik zeer beschut en warm staat, heeft hij winterbescherming nodig. Het blad kan namelijk snel bevriezen en vergeelt dan. Bij lichte vorst kun je een vliesdoek over de struik leggen. Dit helpt echter niet bij strenge vorst. Eventuele bevroren en beschadigde delen moeten verwijderd worden, daarna loopt Mahonia bealei weer uit. Oude exemplaren die van onder lelijk worden moeten rigoureus worden teruggesnoeid.

Hoe kan ik de Mahoniestruik snoeien?

Wanneer de planten een bepaalde vorm moeten houden of wanneer je ze toepast als bodembedekker, snoei ze dan direct na de bloei. Handige tips voor het snoeien vind je op onze site. Op deze manier behoud je de compacte beplanting. Geef de pas gesnoeide struik niet té veel water. Zo voorkom je dat de wortels gaan verrotten. Als je veel bessen wilt zien, snoei dan in de herfst of aan het begin van de winter. Alle overige snoei wordt midden tot eind van de winter uitgevoerd.

 

Bestel de plant direct.

9hj51m8897xn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Mahonia bealei

Familie

mahoniestruik

Familie latijns

bealei

Onderhoud

Verzorging

Tegen strenge vorst beschermen, met bijv. een vriesdoek.

Snoeien

Beschadigde delen snoeien

Bemesting

In het voorjaar een basisbemesting geven.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

150

Beschrijving

120-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

wintergroen