WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de Magnolia soulangeana

Een van de bekendste magnolia’s, deze magnolia soulangeana. Deze kleine Magnolia, ook wel beverboom, kan vier tot zes meter hoog worden. Het is een van de oudste bomen ter wereld. 

Magnolia soulangeana

De Magnolia soulangeana is een kruising tussen twee soorten magnolia. De naam van deze Magnolia komt van een legerofficier genaamd Soulange-Bodin. Nadat hij in 1815 met pensioen ging, besteedde hij al zijn tijd aan tuinieren en zo ontstond deze soort magnolia. 

Wat is een tulpenboom en wat is de Nederlandse naam voor Magnolia?

De Magnolia wordt wel eens onterecht tulpenboom genoemd, wegens de vorm van de bloemen. Er is echter een andere boom van het geslacht Liriodendron die al tulpenboom genoemd wordt. De correcte Nederlandse naam voor een magnolia is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard dat het wel iets weg heeft van het vel van een bever. 

Hoe ziet de Magnolia eruit?

De magnolia is een meerstammige boom die prachtig bloeit in de lente. De vorm van de bloemen doet wel denken aan tulpen. De bloemen verschijnen zelfs voordat er blad aan de beverboom zit. De boom is dus kaal als de bloemen verschijnen, dat noemen we ook wel een naaktbloeier. Na het bloeiseizoen is de boom redelijk saai met groen blad. Een enkele boom kan ook vruchten produceren, maar dat komt niet vaak voor. 

Wanneer bloeit de Magnolia soulangeana?

De magnolia bloeit in de maanden april en mei met grote, witroze tulpvormige bloemen. De boom hangt vaak helemaal vol met deze prachtige bloemen en de kleuren kunnen variëren van wit in combinatie met roze, rood en paars. De bloemen ruiken erg lekker, het is dus jammer dat deze plant maar zo kort bloeit.

Waar kan ik de Magnolia planten?

De magnolia kan een zonnige plek in de tuin hebben, maar halfschaduw kan eventueel ook. Belangrijker is dat de magnolia in een vochtige, humusrijke grond staat en de ruimte heeft om te groeien. Meer weten over een Magnolia planten? Kijk in ons artikel met video over het planten van bomen.

Hoe kan ik de Magnolia soulangeana verplanten?

De magnolia heeft zeer gevoelige wortels. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst voorzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Je kunt ook een specialist hiervoor inhuren. 

Wanneer kan ik de Magnolia snoeien?

Snoei de magnolia liever niet. Het hout is zeer zacht en maakt kans te gaan rotten. Lees meer over bomen snoeien.

Is de Magnolia boom winterhard?

Vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes, heeft deze boom regelmatig last van nachtvorst. Bescherm de Magnolia soulangeana tegen vorst door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.

Magnolia soulangeana kopen

Magnolia Soulangeana - 80-100 cm

Magnolia Soulangeana - 80-100 cm

Plantenwinkel.nl Magnolia Soulangeana - 80 - 100 cm - 5 stuks
€ 99,99 bij
e4l5x468e809_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Magnolia soulangeana

Familie

Magnolia

Familie latijns

soulangeana

Onderhoud

Verzorging

Beschutte en ruime tandplaats.

Snoeien

In het voorjaar snoeien

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

uitstekend

Bodem

vochtige, humusrijke grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

500

Beschrijving

5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rozewit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend