kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Longkruid

Welke kleuren heeft Pulmonaria saccharata ‘Leopard’?

Het longkruid Pulmonaria saccharata ‘Leopard’ heeft sterk gespikkeld blad en roze bloemen. Gevlekt lonkkruid, Pulmonaria saccharata, is de bekendste soort longkruid. De vlekken op de bladeren zijn duidelijk en lopen soms in elkaar over. Het kan net lijken alsof er suiker op de bladeren ligt, vandaar de Latijnse soortnaam saccharata. De bloemkleur ontwikkelt zich van rozerood tot violet. ‘Leopard’ heeft sterk gespikkeld blad en roze bloemen.

Welke functie heeft Longkruid?

Longkruid dankt haar naam aan de bladeren die meestal gevlekt zijn en daardoor iets lijken op longweefsel. Volgens de signatuurleer, een niet wetenschappelijk stroming in de 16de eeuw, geeft moeder natuur via het uiterlijk van de plant aan tegen welke ziekte hij helpt. In dit geval zijn dat dus longziekten. Extracten van deze plant werden daarom gebruikt om slijmophopingen in de longen tegen te gaan. De werking is niet bewezen. In de tuin zijn hun gevlekte bladeren een opvallende verschijning. Ze bloeien al vroeg en tijdens de bloei verkleuren de bloemen van roze naar paars. Dat is een bijzonder gezicht, want er lijken verschillende soorten bloemen aan de plant te zitten. Deze plant wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in de tuin.

Op welke grond groeit Longkruid het beste?

Pulmonaria saccharata ‘Leopard’ staat bij voorkeur op een voedzame grond die voldoende vochtig is. Een plek met lichte schaduw is het beste, maar wat meer schaduw wordt ook goed verdragen. Er zijn dan wel minder bloemen.

Hoe bestrijd ik meeldauw op Longkruid?

Longkruid kan worden aangetast door meeldauw. Deze meeldauw ben je niet zomaar kwijt maar er is wel een oplossing. Dan zie je witte schimmel op het blad. Knip het blad direct af en gooi het weg of verbrand het. Je hoeft de plant pas na 5 tot 6 jaar op te nemen en opnieuw uit te planten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws kan door het tuinblog in de gaten te houden. Daarnaast vind je hier ook informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

9is561k8tew9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijns

Pulmonaria 'Leopard'

Cult

'Leopard'

Familie

longkruid

Familie latijns

saccharata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame, bij voorkeur met wat h

Vochtigheid

betrekkelijk groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

30

Beschrijving

25-30 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

vrijwel wintergroen