WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Longkruid

Welke kleuren heeft longkruid?

Het longkruid Pulmonaria ‘Smokey Blue’ dankt zijn naam aan de bloemen die eerst lichtroze zijn en dan verkleuren naar blauw. Het blad is groen en relatief rond met overal zilverwitte stippen.

Welke geneeskracht heeft Longkruid?

Longkruid dankt haar naam aan de bladeren die meestal gevlekt zijn en daardoor iets lijken op longweefsel. Volgens de signatuurleer, een niet wetenschappelijk stroming uit de 16de eeuw, geeft moeder natuur via het uiterlijk van de plant aan tegen welke ziekte hij helpt. In dit geval zijn dat dus longziekten. Extracten van deze plant werden daarom gebruikt om slijmophopingen in de longen tegen te gaan. De werking is niet bewezen. In de tuin zijn hun gevlekte bladeren een opvallende verschijning. Ze bloeien al vroeg en tijdens de bloei verkleuren de bloemen van roze naar blauw/paars. Dat is een bijzonder gezicht, want er lijken verschillende soorten bloemen aan de plant te zitten. Deze plant wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in onze tuin.

Welke soorten longkruid zijn er?

De Pulmonaria-cultivars zijn uit kruising en selectie ontstaan. Alle oorspronkelijke soorten horen thuis in Europa en Zuidwest-Azië. Het is een unieke borderplant, die met alle andere voorjaarsbloeiers gecombineerd kan worden. Het is en heterogene groep maar ze hebben allemaal behaarde bladeren, die al dan niet gevlekt zijn. De bladeren zijn eirond, ovaal, langwerpig of lancetvormig. De bloemen hebben verschillende kleuren, zoals paarsblauw, roze of violetblauw. Ze zijn in losse schichten geplaatst. De bloei vindt meestal in april-mei plaats en de planten worden zelden hoger dan 25 à 30 cm.

Waar bloeit longkruid het beste?

Longkruid staat bij voorkeur op een voedzame grond die voldoende vochtig is. Water geven is belangrijk. Een plek met lichte schaduw is het beste, maar wat meer schaduw wordt ook goed verdragen. Er zijn dan wel minder bloemen. Longkruid kan worden aangetast door meeldauw. Meeldauw ontwikkelt zich bij droog en warm weer op alle delen van de plant, maar je ziet deze het beste op de bladeren. Echte meeldauw herken je als een witte aanslag verspreid over het blad die niet vanzelf weg gaat. Knip het blad direct af en gooi het weg of verbrand het. Je hoeft de plant pas na 5 tot 6 jaar op te nemen en opnieuw uit te planten. voedselrijke, vochthoudende grond en een plaats waar wat schaduw is. na 5 à 6 jaar opnemen en opnieuw uitplanten

yts5yu48h89k_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijns

Pulmonaria 'Smokey Blue'

Cult

'Smokey Blue'

Familie

longkruid

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

voedzaam, het liefst met humus

Vochtigheid

betrekkelijk groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

30

Beschrijving

25-30 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze en verkleurend tot diepblauw

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

vrijwel wintergroen