WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Leliegras

Hoe ziet leliegras eruit?

Het leliegras Liriope muscari ‘Ingwersen’ heeft fijn loof en compacte bloemen, die lichtblauw tot lila kleuren.

Alle soorten Liriope komen uit Oost-Azië. Net als bij de grassen zijn er zowel polvormers als soorten die uitlopers maken. Ze zijn allemaal wintergroen en houden van wisselende schaduw, wat logisch is, want het zijn van oorsprong bosplanten. De meest bekende soort is Liriope muscari. Deze wordt 25 centimeter hoog en heeft mooi glanzend, donkergroen blad dat sierlijk overhangt.

Is leliegras een gras of een lelie?

Sommige mensen denken – als ze deze planten zien – dat het een soort gras is. Maar hij hoort bij de lelies, al is het blad inderdaad grasachtig. Leliegras is dan ook een perfecte Nederlandse naam.

Wanneer bloeit leliegras?

De bloemen verschijnen aan het einde van de zomer aan dichtbezette aren boven het blad. Soms komen ze overigens bijna niet boven het blad uit. Bij de soort zijn ze violetblauw, maar er zijn ook anders gekleurde cultivars.

Wat is een goede bodem voor leliegras?

De planten houden van humusrijke, enigszins zure grond die goed doorlatend moet zijn. Stagnerend water wordt slecht verdragen. In de winter is een goede bescherming boven de wortels nodig.

Liriope muscari houdt net als de andere leliegrassen van een schaduwrijke plek. Ze groeien het liefst in wat zure grond. Die moet bovendien voldoende humus bevatten en hij mag nooit uitdrogen, wat onder heesters een gevaar kan zijn. Dus steeds op tijd sproeien en zorgen voor voldoende organisch materiaal.

Hoe kan ik Liriope muscari onderhouden?

Geef in het voorjaar een basisbemesting. Meer voeding is niet nodig. Tijdens de winter is winterbescherming nodig. Breng daarom in het najaar compost rond de wortels aan. Helemaal afdekken is bij deze wintergroene planten onmogelijk, dus is er wel kans op vorstschade aan het blad.

Als er te veel afgevallen blad op de planten blijft liggen kan het groene blad gaan schimmelen en rotten, zoals dat ook op een grasveld het geval kan zijn. Haal afgevallen bladeren in de herfst dus regelmatig weg.

 

Bestel de plant direct.

82x5g788coj1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Liriope 'Ingwersen'

Cult

'Ingwersen'

Familie

leliegras

Familie latijns

muscari

Onderhoud

Verzorging

Verwijder erop gevallen blad.

Snoeien

In het voorjaar fastoeneren.

Bemesting

In het voorjaar humusrijke zure mest. Compost in najaar aanbrengen.

Winterhard

goed

Bodem

zure, humusrijke grond

Vochtigheid

normaal tot vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

25

Beschrijving

25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

lilablauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

November

Overige

Groenblijvend

wintergroen