WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kweepeer

Kun je de kweepeer eten?

De kweepeer, Cydonia oblonga,  is een van de oudste vruchtensoorten! Kweeën zijn verwant aan appels en peren. Ze worden vaak gebruikt als onderstam voor perenbomen omdat ze minder hoog worden. Na de bloei in mei met lichtroze bloemen kun je in oktober de keiharde goudgele vruchten plukken. In eerste instantie lijken die niet erg lekker omdat ze keihard en niet zo zoet zijn, maar ze zijn zeer geschikt zijn voor het maken van jam en gelei.

De geschiedenis van de kweepeer

Via de Grieken en de Romeinen is de kweepeer in Europa gekomen. Ze heetten melon kydonion, oftewel appels van Kreta. In het Oude Griekenland stond de kwee voor liefde, geluk, vruchtbaarheid en andere goede dingen. De kweeappel veroorzaakte ondertussen wel de Trojaanse oorlog. Op de bruiloft van Peleus en Thetis was Eris, de godin van de twist niet uitgenodigd. Zij veroorzaakte toch nog ruzie door een ‘gouden’ appel, de kweeappel, te gooien waarop stond: voor de mooiste. De godinnen kwamen niet uit deze kwestie en ze lieten prins Paris de zaak uit maken. Iedere godin had wel wat moois voor hem in petto, wanneer zij werd gekozen. Athena zou hem wijsheid geven, Hera macht, maar Paris koos voor Aphrodite, de godin van de liefde. Uit dank kreeg hij de mooiste vrouw van Griekenland, Helena.

Hoe onderhoud ik de kweepeer?

Deze boom doet het goed in de zon op een niet al te winderige plek, waar de grond een beetje vochtig is. Hij stelt weinig eisen wat onderhoud betreft. Eventueel kun je de boom snoeien nadat het blad gevallen is. Je kunt dan het best een geraamte maken waarbij 3-4 takken loodrecht op de stam staan en verder dunt u de boom uit zodat er voldoende licht en lucht is. Na de bloei kun je de wortels met organische mest bedekken.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Houd hiervoor onze tuinblog in de gaten.

 

Bestel de plant direct.

a7q56js8vngx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cydonia oblonga

Cult

Kwee

Familie

kweepeer

Familie latijns

oblonga

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien niet noodzakelijk.

Bemesting

Na de bloei organische mest geven.

Winterhard

goed

Bodem

vochtige, doorlatende grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rozewit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend