WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kruiptijm

Waar groeit de Thymus praecox?

Thymus praecox, in het Nederlands kruiptijm, komt uit Midden-, West- en Zuid-Europa. De Thymus praecox is een bodembedekker, maar is ook terug te vinden tussen flagstones en ‘over’ muurtjes. Het is een kruipend wintergroen plantje dat ongeveer 5 centimeter hoog wordt. De ovale blaadjes zijn minder dan een halve centimeter groot. Ze zijn donkergroen en meestal kaal. Ook de lipbloemetjes, roze van kleur, zijn klein van stuk. Ze zijn verzameld in enigszins bolvormige schijnaren. De bloeitijd is juni-juli.

Wat is het verschil tussen keukentijm en kruiptijm?

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn.

Trekt de Thymus praecox bijen aan?

Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe onderhoud ik de Thymus praecox?

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Kruiptijm kan met weinig grond toe. Op den duur ontstaan ‘kale’ plekken. Je kunt dan de planten opnemen en jonge (groene) delen weer opplanten. Meer informatie over het delen van planten is te vinden op de site. Voor een goede bloei in de zomer is het raadzaam om in het voorjaar de ingevroren takjes te verwijderen.

 

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Thymus praecox

Familie

kruiptijm

Familie latijns

praecox

Onderhoud

Verzorging

Eventueel delen en opnieuw uitplanten in voorjaar.

Snoeien

In voorjaar ingevroren takjes verwijderen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

matig

Bodem

zand

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

5

Maximaal

5

Beschrijving

5 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen