WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kranssalie

Wanneer bloeit de Salvia verticillata ‘Purple Rain’?

De kranssalie Salvia verticillata ‘Purple Rain’ is geschikt voor de border. Het is een opgaande, vaste plant, waarvan de vierkante stengels bezet zijn met hart- tot eivormige grofgetande bladeren. Het oppervlak is sterk gerimpeld. De tot 1 cm grote lipbloemen zijn lilablauw van kleur en staan in kransen boven elkaar. De bloei vindt plaats in juli-augustus. ‘Purple Rain’ kenmerkt zich door een extra lange bloei. Het zijn vooral de paarse kelkbladeren die de sierwaarde bepalen. Hoogte ± 50 cm.

Wat is de kranssalie voor een plant?

Salvia verticillata komt uit Zuid-Europa en is in Nederland en België op enkele plaatsen ingeburgerd. Het is een plant voor de wilde tuin. Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie, die meestal wel in de kruidentuin staat, zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. Deze planten staan stevig en zijn niet windgevoelig.

Waar groeit de Salvia verticillata?

Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid: als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels. Een vorm die niet veel voorkomt in de natuur. Meer informatie over de verschillende soorten Salvia’s is te vinden in de plantenindex.

Hoe onderhoud ik de Salvia verticillata ‘Purple Rain’?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat en de plak zonnig is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Je kan elk voorjaar bij deze soorten kalk strooien. Handhaaft zich goed, en zaait zich ook uit.

Bestel de plant hier.

8op5pfo8nw61_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Salvia 'Purple Rain'

Cult

'Purple Rain'

Familie

kranssalie

Familie latijns

verticillata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Terugsnoeien in voorjaar.

Bemesting

Eventueel wat extra kalk.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

± 50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend