WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Koreaanse zilverspar

Hoe groot kan de Koreaanse Zilverspar worden?

De Koreaanse zilverspar Abies koreana is een van de mooiste soorten van de familie zilverspar. Daarbij zijn de kegels het felst paars gekleurd. Ook de vorm van de Abies koreana is mooi. Hij lijkt het meest op een kerstboom zoals die door kinderen wordt getekend. Het is een breed kegelvormig uitgroeiende boom die bij een hoogte van 1 meter al kegels vormt. Uiteindelijk kan de boom na jaren 10 meter hoog worden. Hij is dan met zijn altijd donkergroene naalden met zilverkleurige onderkant majestueus in de tuin aanwezig. De Abies koreana is een echte solitair die alle aandacht moet krijgen. De takken van de Koreaanse zilverspar scheiden geurende hars af. Door deze ‘kerstboomachtige’ geur wordt deze boom ook steeds vaker binnen gebruikt als kerstboom.

Wanneer bloeit de Abies koreana?

Het geslacht Abies omvat alle zilversparren. Meestal zijn dat hoge, groenblijvende naaldbomen waarbij de takken in kransen aan één doorgaande stam zijn gerangschikt. De naalden groeien daar spiraalvormig uit. Ze zijn vrijwel steeds afgeplat en in bijna alle gevallen zacht. Ze steken dus niet. De onderzijde is vaak zilverig gestreept. De beste attractie van deze boom zijn de rechtopstaande kegels. Die kunnen soms prachtig gekleurd zijn en lijken dan bijna als decoratie in de bomen aanwezig. Helaas is het moeilijk hele kegels te bewaren. Ze rijpen in de herfst van het seizoen nadat ze gevormd zijn en laten dan de zaden en schubben vallen. De centrale kern, de spil, blijft nog lang zitten. Er zijn tientallen soorten die uit allerlei gebieden in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika stammen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Abies koreana?

Zilversparren groeien in iedere normale tuingrond die voldoende vruchtbaar is; de bomen staan graag op een zonnige plek. Alleen erg jonge exemplaren verdragen ook lichte schaduw zoals die in een bos tussen hoge, volwassen bomen heerst. Snoei de planten liever niet. Hun normale groeivorm is erg fraai. Geef speciale kalkarme coniferenmest in het voorjaar. Bij aanhoudende droogte zorgen dat de grond bij de wortels niet uitdroogt.

 

Bestel de plant direct.

0ga5p5a81ti0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Abies koreana

Familie

Koreaanse zilverspar

Familie latijns

koreana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet snoeien

Bemesting

Kalkarme coniferenmest geven in het voorjaar

Winterhard

uitstekend

Bodem

niet te natte, voldoende voedzam

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

1000

Beschrijving

tot 10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

paarse kegels

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen