WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleinbladige linde

Wat maakt de Kleinbladige linde tot een winterlinde?

De kleinbladige linde, Tilia cordata  ‘Rancho‘ is een kleinere variant met een smalle kroon en grote bladeren. Deze lindesoort wordt ook wel winterlinde genoemd en is een van de meest aangeplante soorten. Dat komt omdat deze boom goed bestand is tegen wind en een schadelijk milieu (bijv. uitlaatgassen). Daarnaast heeft deze linde minder last van bladluis en honingdauw en ‘druipt’ daardoor minder dan andere linden. De stam is vrij kort en de bladeren zijn klein en vaak hartvormig (cordata betekent hartvormig).

Waarvoor wordt de Tilia cordata ‘Rancho’ gebruikt?

Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen zon en inkijk.

Komen er insecten op de Kleinbladige linde af?

Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.

Kan ik de Tilia cordata  ‘Rancho’ snoeien?

Snoei van linden is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen volgens de beschrijving van een dikke tak verwijderen. De leilinde dient jaarlijks gesnoeid te worden. Hiervoor is gedurende de eerste paar jaren een speciaal frame nodig. Dat kan gemaakt zijn van palen met draden of van hout. Om de halve meter wordt een dwarsligger aangebracht. Aan het einde van het groeiseizoen dienen de twijgen zo goed mogelijk verbonden te worden met het frame. Vervolgens verwijder je alle uitstaande takken en de verlengenis van de hoofdtakken. Het frame kan na een aantal jaren verwijderd worden als de takken voldoende verhout zijn. Naast de Tilia cordata ‘Rancho’ zijn er meer soorten van de linde. Neem eens een kijkje in de plantenindex voor meer informatie.

 

Bestel de plant direct.

x3v55zf8ubmn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tilia 'Rancho'

Cult

'Rancho'

Familie

kleinbladige linde

Familie latijns

cordata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei tussen oktober en maart. Verwijder in juni lage taken.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

vrijwel alle soorten zijn geschi

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

1200

Beschrijving

tot 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend