WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kerspruim

Wanneer bloeit de kerspruim?

De kerspruim Prunus cerasifera ‘Nigra’ is de meest voorkomende kerspruim. Het heeft opmerkelijk bruinrood blad dat het hele seizoen deze kleur houdt. De rijke bloei is roze van kleur en begint al vroeg in april. Er worden weinig vruchten gevormd. De bloemen van de kerspruim zijn de vroege boodschappers dat de lente in aantocht is. De witte tot roze bloesem is overvloedig aanwezig en gaat in het najaar over in kleine kersvormige vruchten. Wat tegelijkertijd de Nederlandse naam als de Latijnse naam cerasifera (cerasium is kers en ferus betekent in het wild groeiend) verklaart. De kerspruim wordt ook toegepast als dichte heg. Met zijn gedoornde takken is deze redelijk ondoordringbaar.

Kersenbloesem

De bloesem van de kerspruim Prunus cerasifera ‘Nigra’ is een van de achtendertig bloesems die worden gebruikt bij de alternatieve geneeskunde volgens de Bachbloesemmethode uit het begin van de vorige eeuw. Volgens deze methode geeft de bloesem van kerspruim het vertrouwen in jezelf terug en zorgt het ervoor dat je minder angstig bent.

Verschillende soorten Prunus

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Wat is de beste grond voor de kerspruim?

Prunus cerasifera ‘Nigra’ is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. De boom of struik heeft graag wat kalk in de grond. Zolang de boom nog jong is, helpt een laag mulch in het voorjaar om de grond vochtig te houden.

Hoe snoei ik de Prunus cerasifera ‘Nigra’?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe dat dan na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Lees meer bij fruitboom snoeien. De sapstroom van de kerspruim Prunus cerasifera ‘Nigra’ komt al vroeg in de winter op gang. Wacht daarom met snoeien tot juni. Haal dan alleen jonge zijtakken weg om een mooie boomkroon te vormen. Doe dit vanaf het begin goed. Te zwaar uitgegroeide takken kunnen later alleen met groot gevaar voor ziekten worden gesnoeid.

Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Lees meer over ziekten en plagen.

 

Bestel de plant direct.

wlq59l68uryc_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Nigra'

Cult

'Nigra'

Familie

kerspruim

Familie latijns

cerasifera

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vogels. Steun zware takken.

Snoeien

Eventueel lichte snoei in juni.

Bemesting

Bemest met kalkrijke mest. Mulch bij jonge planten.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor voedzame kalkrijke

Vochtigheid

verdraagt droge grond

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

600

Beschrijving

6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend