kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse notenboom

Ginkgo biloba is een Japanse notenboom. Daar tref je deze boom veelal aan bij tempels. De boom wordt gezien als een symbool voor vruchtbaarheid omdat heel oude bomen een soort ‘borsten’ aan de stam vormen. Wil je de Ginkgo biloba kopen? Klik dan op plant bestellen.

Is de Ginkgo biloba een conifeer of een loofboom?

Ginkgo wordt vaak gezien als conifeer omdat hij daar meer aan verwant is dan aan andere naaktzadigen. Het is echter geen conifeer maar ook geen loofboom en neemt daarom een unieke positie in. Het mooiste van Ginkgo is ongetwijfeld het waaiervormige blad. De bladeren blijven tot laat in het seizoen aan de boom en vallen dan snel af, soms in één of een paar dagen en zelfs binnen 1 tot 2 uur. En eigenlijk is het helemaal geen blad, maar niets meer dan een massa naalden die aan elkaar zijn vastgegroeid en waaromheen zich een soort bladmoes heeft ontwikkeld.

Kun je Ginkgo biloba eten?

Het extract van de gedroogde bladeren van de boom is populair in de alternatieve geneeskunde als voedingssupplement. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een goed extract de bloedcirculatie en het geheugen kan verbeteren. In de herfst vallen de abrikoosvormige vruchten van de boom. De vruchten stinken – helaas – vreselijk naar ranzige boter.

Benaming van de Japanse notenboom

De geslachtsnaam van de enige overgebleven soort, Ginkgo biloba, komt van het Chinese ginkyo, wat zilveren abrikoos betekent. Het is de oudste boom ter wereld die nog gekweekt kan worden. Het woord biloba betekent twee lobben en verwijst naar de fascinerende vorm van de bladeren.

Hoe kan ik Ginkgo biloba snoeien?

De Japanse notenboom is erg makkelijk in het onderhoud. Snoeien is alleen nodig om ‘concurrerende’ takken weg te halen. Jonge Ginkgo’s moet je nog wel goed snoeien (opkronen) om een mooie vorm te krijgen.

Wanneer kan ik Ginkgo biloba bemesten?

Geef in het voorjaar organische basisbemesting.

Een Japanse tuin

Wil je zelf een Japanse tuin creëren? Neem dan eens een kijkje in het artikel Japanse tuin op onze website. Hier geven we informatie over welke bijvoorbeeld in een Japanse tuin passen. En welke andere elementen nodig zijn om een Japanse tuin te creëren.

Je kunt de Japanse notenboom kopen door hierboven op plant bestellen te klikken. Heb je vragen over deze boom? Stel ze dan hieronder en we geven je zo snel mogelijk een antwoord.

 

Bestel de plant direct.

ewq5u3x8j3vg_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ginkgo biloba

Familie

Japanse notenboom

Familie latijns

biloba

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen concurrerende harttakken wegnemen als de bladeren zijn verdwenen.

Bemesting

Geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudende tot zure grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

1200

Beschrijving

hoger dan 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend