WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse hulst

Wat voor kleur blad heeft de Japanse hulst?

De Japanse hulst Ilex crenata ‘Golden Gem’ is een variëteit die in de herfst goudgeel blad heeft. Tenminste als hij voldoende zon krijgt. Anders is de Ilex crenata ‘Golden Gem’ zoals de rest van het jaar meer groengeel van kleur. ‘Golden Gem‘ groeit eerder breed dan hoog.

In wat voor tuinen wordt hulst toegevoegd?

Deze uit Japan en Korea afkomstige hulst herken je niet direct als familie van onze vooral van kerst bekende hulst. Het lijkt eerder op een soort buxus. De blaadjes van de Ilex crenata ‘Golden Gem’ zijn namelijk klein en hebben geen scherpe tanden. De Latijnse soortnaam crenata slaat op getand, maar dit is slechts zwakjes aanwezig. Ook ontbreken de opvallende rode bessen. Deze struik moet het ook al niet hebben van de onbetekende bloei van witachtige bloempjes. De nauwelijks zichtbare vruchtjes zijn verscholen onder het blad. Sommigen vinden de Japanse hulst daarom wat saai, maar zijn kwaliteit is het ondersteunen van structuur in de tuin. Daarvoor wordt hij ook gebruikt in Japanse tuinontwerpen. Door zijn langzame groei is hij ook geschikt als bonsaiboompje.

Is de Ilex crenata ‘Golden Gem’ wintergroen?

Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, den en spar. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Wat voor bodem is gewenst bij ‘Golden Gem’?

Hulst houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.  Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen. De grond mag niet te droog worden, dus meng in het voorjaar humushoudende tuingrond door de bodem. Voor deze plant is het belangrijkste dat hij een vochtige bodem heeft, zodat het langzame groeiproces zijn maximale resultaat kan hebben. Daarbij is schaduw welkom, al boet de plant daarmee soms in op kleur.

Kan ik hulst snoeien?

Snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Het snoeien van de Japanse hulst kun je beter niet doen bij zonnig weer omdat de kleine blaadjes dan kunnen verbranden. Als er een strakke haag of andere vorm ontwikkeld wordt dan kun je in begin juni en in september de hulst snoeien. Als de vorm is bereikt, kun je gedurende het groeiseizoen elke maand de struik bijknippen.

 

Bestel de plant direct.

wkc5u998tnof_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Ilex 'Golden Gem'

Cult

'Golden Gem'

Familie

Japanse hulst

Familie latijns

crenata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Van april tot september.

Bemesting

Goede humusrijke grond in voorjaar, boven de wortels mulchen

Winterhard

volkomen

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw wordt verdragen

Hoogte

Maximaal

100

Beschrijving

tot een meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witachtig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen