kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn Acer palmatumDissectum Garnet‘ geeft trossen met kleine, roodachtig paarse bloemen die halverwege de lente verschijnen.

Wat voor bladeren heeft de Japanse esdoorn?

De Japanse esdoorn is geliefd in elke tuin vanwege de vele bladkleuren waaruit gekozen kan worden. De kleurnuances lopen van groen en oranjerood tot bruin. Vaak geeft de Japanse esdoorn een speels effect. De bladeren zijn handvormig (palmatum verwijst naar de handpalm en niet naar een palmboom) en daardoor speelser. Ook de vaak wat open, grillige structuur draagt hier aan bij. Er zijn wat doorkijkjes en het vormt een minder compact geheel. De Japanse esdoorn is verder een van de weinige struiken die gebruikt worden in de Japanse tuin. Als bladverliezende heester symboliseren zij het tijdelijke.

Waar verwijst de Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’ naar?

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’ nodig?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De standplaats van deze Japanse esdoorn is essentieel voor een goede ontwikkeling. Dit is vooral bij de jonge bomen van belang. De grond dient humusrijk te zijn en het licht niet te fel. Elk voorjaar een laagje compost is goed voor de Japanse esdoorn.

Wanneer kan ik de ‘Dissectum Garnet’ snoeien?

Van nature vormt de Japanse esdoorn veel dode takken. In het begin kun je het beste in de zomer snoeien omdat je dan kunt zien welke takken dood zijn. De soorten kunnen vrij sterk bloeden. Daardoor is eventuele snoei alleen in de rustperiode aan te bevelen en in ieder geval vóór het eind van het jaar. Snoei dus niet in het voorjaar, maar bij voorkeur helemaal niet.

Naast de Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’ zijn er meer soorten van de Japanse esdoorn. Meer informatie over de verschillende soorten is te vinden in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

ydn5ian8m89w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Dissectum Garnet'

Cult

'Dissectum Garnet'

Familie

Japanse esdoorn

Familie latijns

palmatum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Elk voorjaar een laagje compost.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

roodachtig paars

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend