WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse esdoorn

Aan de Japanse esdoorn Acer palmatum ‘Bloodgood’ beleef je het hele jaar plezier. Bijzonder is het wijnrode tot bijna zwarte blad in de zomer. De herfstkleur is prachtig donkerrood. Ook zonder blad is ‘Bloodgood’ mooi vanwege de krachtige takken en opvallende bast. Met een beetje geluk ontstaan rode gevleugelde vruchtjes. In het begin groeit deze Japanse esdoorn omhoog. Op latere leeftijd wordt de kroon breder.

Hoe ziet de Japanse esdoorn eruit?

De Japanse esdoorn is geliefd in elke tuin vanwege de vele bladkleuren waaruit gekozen kan worden. De kleurnuances lopen van groen en oranjerood tot bruin. Vaak geeft de Japanse esdoorn een speels effect. De bladeren zijn handvormig (palmatum verwijst naar de handpalm en niet naar een palmboom) en daardoor speelser. Ook de vaak wat open, grillige structuur draagt hier aan bij. Er zijn wat doorkijkjes en het vormt een minder compact geheel. De Japanse esdoorn is verder een van de weinige struiken die gebruikt worden in de Japanse tuin. Als bladverliezende heesters symboliseren zij het tijdelijke.

Waar komt de Japanse esdoorn vandaan?

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Waar kan ik de Japanse esdoorn planten?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De standplaats van deze Japanse esdoorn is essentieel voor een goede ontwikkeling. Dit is vooral bij de jonge bomen van belang. De grond dient humusrijk te zijn en het licht niet te fel. Elk voorjaar een laagje compost is goed voor de Japanse esdoorn.

Hoe kan ik de Japanse Esoorn snoeien?

Van nature vormt de Japanse esdoorn veel dode takken. In het begin kun je het beste in de zomer snoeien omdat je dan kunt zien welke takken dood zijn. De soorten kunnen vrij sterk bloeden. Daardoor is eventuele snoei alleen in de rustperiode aan te bevelen en in ieder geval vóór het eind van het jaar. Snoei dus niet in het voorjaar, maar bij voorkeur helemaal niet. U kunt de onderste takken van ‘Bloodgood’ wat uitdunnen om een beter zicht te houden op de takken en bast.

 

Bestel de plant direct.

dba5z9e802zd_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Bloodgood'

Cult

'Bloodgood'

Familie

Japanse esdoorn

Familie latijns

palmatum

Onderhoud

Verzorging

Eerste jaar veel water geven.

Snoeien

Zonodig in de zomer snoeien.. Eventueel onderste takken uitdunnen.

Bemesting

Bemest in voorjaar met organische mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

iets zure, humusrijke grond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

roodpaars

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend