WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ierse klimop

De klimop kennen de meesten wel, maak kennis met de Ierse klimop.

De populairste klimop

De Ierse klimop Hedera hibernica is een veel gekweekte variant van de gewone klimop. Dit is een bekende bosplant die zowel over de bodem kruipt als zich via hechtwortels aan bomen vasthecht. Het is een groenblijvende struik, die als snelgroeiende klimplant ook wel als bodembedekker wordt ingezet. In deze hoedanigheid is de gewone klimop, samen met enkele rassen, haast onverslaanbaar.

Heeft de Ierse klimop bloemen?

Klimmende planten gaan pas bloeien als ze een hoogte van ongeveer tien meter hebben bereikt. De bloemen zijn groengeel van kleur en gaan over in zwarte, kogelvormige vruchtjes, die pas in het volgende jaar rijpen. Vogels zijn er dol op. Voor mensen zijn ze giftig.

Hoe hoog kan Hedera hibernica worden?

Hedera (klimop) is een van de meest gebruikte klimplanten.  Het is van oorsprong een bosplant die via bomen en andere klimsteunen met zijn hechtwortels naar het licht toegroeit. Die oorsprong van de bosbodem maakt dat ze vrij veel schaduw kunnen verdragen. Zolang scheuten over de grond groeien, vormen ze daar ook normale wortels, waardoor klimop ook een uitstekende, groenblijvende bodembedekker is. Klimop kan alles overwoekeren en tot enorme omvang uitgroeien. Het is voor één enkele plant geen probleem om een vlak van 10 bij 10 meter in 5 à 10 jaar totaal te overgroeien met haar opvallende pijlvormige blad. Als klimop niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en ondergaat een gedaantewisseling. Nieuwe takken hebben geen hechtwortels meer. Het blad krijgt een ruitvorm. Klimop begint te bloeien en vormt bessen. Door te snoeien wordt deze fase nooit bereikt.

Hoe kan ik mijn Hedera hibernica onderhouden?

De Hedera hibernica  doet het in vrijwel elke grond die niet te arm of te droog is, maar optimaal is voedselrijke, humushoudende zandgrond. Als de plant niet goed meer groeit, doet een beetje mest vaak wonderen. Lang niet alle soorten en rassen zijn voldoende winterhard in ons klimaat. Zelfs de gewone klimop, die toch wel wat gewend is, zal in zeer strenge winters het blad verliezen, zeker wanneer hij in een boom groeit en dus veel wind vangt. De hoofdtakken blijven echter leven en zullen weer uitlopen.

Wanneer kan ik Hedera hibernica snoeien?

De Hedera hibernica  kan het gehele jaar goed gesnoeid worden. Als je de bodembedekkers om de paar jaar afknipt, resulteert dit in een mooi, vlak, nieuw tapijt. De gesteltakken moet je natuurlijk sparen. Hetzelfde geldt voor een met klimop begroeide schutting: spaar de gesteltakken en knip verder alles weg. Het resultaat zal je zeker bevallen! Klimop kan last hebben van blad- en stengelvlekkenziekten. Eerst een bruinzwarte verkleuring op stengels of op het blad, daarna zwarte vruchtlichamen. De infectie gaat vooral via wonden, bijvoorbeeld door het snoeien. Treed vooral op bij bodembedekkers die in beschaduwde, vochtige omstandigheden groeien. Informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

 

Bestel de plant direct.

s7l5k468aa2j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hedera hibernica

Familie

Ierse klimop

Familie latijns

hibernica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Kan gehele jaar gesnoeid worden.

Bemesting

Een handje mest als groei stagneert.

Winterhard

niet geheel, kwetsbaar bij groei

Bodem

ideaal is voedselrijke, humushou

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

schaduw tot volle zon

Hoogte

Minimaal

600

Beschrijving

langer dan 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen