WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hulstberberis

De hulstberberis Mahonia bealei ‘Hilvernant’ is een verbeterde kweekvorm met niet-vergelende decoratieve bladeren en bloemtrossen tot wel 35 centimeter.

Wanneer bloeit de hulstberberis?

De geelachtige bloemen verschijnen in de winter (december – januari) aan de struik en veranderen in donkerblauwe bessen in maart – april. Deze soort is minder sterk dan sommige andere mahoniestruiken. De Mahonia bealei is de meest decoratieve soort en heeft heerlijk geurende bloemen.

Is de Mahonia wintergroen?

Mahonia kan al vroeg in het jaar voor kleur in de tuin zorgen. In de 19de eeuw werd de mahoniestruik naar ons land gehaald en door zijn exclusiviteit was het een echte rijkeluisplant. Later, in de 20ste eeuw, begon men de struik op grote schaal te kweken en op deze manier werd hij een stuk goedkoper. De struik is niet veeleisend en eigenlijk onverwoestbaar. Dat is de reden dat men ze vaak in openbare beplantingen plaatst. Maar wanneer hij goed verzorgd wordt, is Mahonia een heel aantrekkelijke struik. Bij veel soorten verspreiden de trossen bloemen een sterke geur die op afstand al goed te ruiken is. Het blad van Mahonia doet aan hulst denken. Hoewel dikwijls scherp getand, is het zachter. De struik is wintergroen, wat beter te omschrijven is als bladhoudend. ’s Winters vriest het blad namelijk vaak in en dan wordt het bruin.

Waar kun je hulstberberis Mahonia bealei ‘Hilvernant’ planten?

De struik kan het beste op een beschutte plek in (half)schaduw staan, waar het blad beschermd wordt tegen uitdrogende wind. De grond moet voedzaam en humusrijk zijn en niet te nat.

Hoe kun je de hulstberberis snoeien?

Wanneer de planten een bepaalde vorm moeten houden of wanneer je ze toepast als bodembedekker, snoei ze dan direct na de bloei. Op deze manier behoud je de compacte beplanting. Geef de pas gesnoeide struik niet té veel water. Zo voorkom je dat de wortels gaan verrotten. Als je veel bessen wilt zien, snoei dan in de herfst of aan het begin van de winter. Alle overige snoei wordt midden tot eind van de winter uitgevoerd. Tenzij de struik zeer beschut en warm staat, heeft hij winterbescherming nodig. Het blad kan namelijk snel bevriezen en vergeelt dan. Bij lichte vorst kun je een vriesdoek over de struik leggen. Dit helpt echter niet bij strenge vorst. Eventuele bevroren en beschadigde delen moeten verwijderd worden, daarna loopt Mahonia bealei weer uit. Oude exemplaren die aan de onderkant lelijk worden, moeten rigoureus worden teruggesnoeid.

p2s5f02884au_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Mahonia 'Hivernant'

Cult

'Hivernant'

Familie

Mahonia

Familie latijns

bealei

Onderhoud

Verzorging

Beschermen tegen vorst.

Snoeien

Eventueel vormsnoei en verwijderen van bevroren en beschadigde delen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

wintergroen