WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia

Wat voor kleur bloemen krijgt de Hortensia?

De hortensia Hydrangea macrophyllaNikko Blue‘ heeft een prachtige blauwe bloemkleur en is alleen daarom al een aanwinst voor uw tuin. Bij het begin van de bloei zijn de bloemen eerst crèmekleurig, waarna ze hun blauwe kleur krijgen. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Welke twee typen Hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue’ zijn er?

De Hydrangea macrophylla is de meest voorkomende hortensia in ons land. Er zijn twee typen: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. De schermhortensia’s hebben bloemschermen die bestaan uit kleine vruchtbare bloemen in het midden met daar omheen grote onvruchtbare bloemen. De bolhortensia’s hebben alleen maar de grote onvruchtbare bloemen die tezamen een mooie bol vormen. Van nature zijn de bloemen van deze soort wit tot rood van kleur.

Wat voor bodem heeft de Hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue’ nodig?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Moet ik de ‘Nikko Blue’ snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar. Ga bij het opbinden van de klimhortensia voorzichtig te werk. De takken zijn vaak niet goed te buigen en breken gemakkelijk af. Met de juiste verzorging geniet je optimaal van de hortensia.

 

Bestel de plant direct.

v7j540q8hcb1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Nikko Blue'

Cult

'Nikko Blue'

Familie

hortensia

Familie latijns

macrophylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar 1/5 van oude takken wegknippen.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

normale tot zure tuingrond

Vochtigheid

normal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zonnig tot schaduwrijk

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

200

Beschrijving

1 tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

opvallend blauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend