WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia

Is de Hortensia winterhard?

Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’ is een van de meest bekende kweekvormen. Hij is zeer sterk en winterhard. De bolvormige bloemtrossen van de Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’ zijn meestal roze.

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’?

Hydrangea’s of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar.

Welke soorten Hydrangea macrophylla zijn er?

De Hydrangea macrophylla is de meest voorkomende hortensia in ons land. Er zijn twee typen: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. De schermhortensia’s hebben bloemschermen die bestaan uit kleine vruchtbare bloemen in het midden met daar omheen grote onvruchtbare bloemen. De bolhortensia’s hebben alleen maar de grote onvruchtbare bloemen die tezamen een mooie bol vormen. Van nature zijn de bloemen van deze soort wit tot rood van kleur.

Wat voor bodem heeft de Hortensia nodig?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Kan ik de Hydrangea snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Bestel de plant hier.

q2r5crj85oeu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Bouquet Rose'

Cult

'Bouquet Rose'

Familie

hortensia

Familie latijns

macrophylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar 1/5 van oude takken wegknippen.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

volkomen

Bodem

zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

125

Beschrijving

1,25 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend