WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea serrata ‘Bluebird’?

De hortensia Hydrangea serrata ‘Bluebird’ heeft kleine blauwe vruchtbare bloemetjes, die in het centrum zitten. Daarom heen zitten de grotere onvruchtbare bloemen die wit tot violet zijn. Deze plant is zeer goed winterhard, maar wordt ook verkocht als kamerplant. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden.

Wat is de bloeiwijze van de Hortensia?

De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond. Hydrangea serrata komt uit Japan en is een van de populairste hortensiasoorten in ons land na de Hydrangea macrophylla. Hij lijkt hier veel op maar verschilt met name qua bloeiwijze en blad. Van de Hydrangea serrata zie je vrijwel alleen platte bloeiwijzen in plaats van bolvormige en het blad is wat kleiner.

Wat voor bodem heeft de Hydrangea serrata ‘Bluebird’ nodig?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Daarom vind je hier meer informatie over in het artikel hortensia snoeien. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Hoe kan ik de bloemkleur van de ‘Bluebird’ beïnvloeden?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar. Meer weten over de verzorging van de hortensia, neem dan eens een kijkje in het artikel hortensia verzorging.

 

Bestel de plant direct.

cxz54pt8v53i_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Bluebird'

Cult

; Bluebird'

Familie

hortensia

Familie latijns

serrata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend