WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hondsdraf

Is Hondsdraf een vaste plant?

De hondsdraf Glechoma hederacea Variegata‘ is in alle delen aan de soort gelijk, maar heeft witbont blad dat in de schaduw aardig oplicht. Hij woekert wat minder dan de soort en blijft ook wat lager. Glechoma of hondsdraf is een in Noord-Europa en Noord-Azië inheems geslacht van lage vaste planten. De meeste kruipen en hebben blauwachtige lipbloemen. Er zijn slechts twaalf soorten bekend. De naam is ontleend aan het Griekse glechon dat op een soort munt (polei) slaat. Maar glecho was ook de naam voor een Griekse betaalmunt, misschien koos Linnaeus hiervoor vanwege het wat ronde blad van hondsdraf. Zoals zo vaak heeft deze naam dus weinig of niets met zijn huidige drager te maken. Glechoma is wel verwant aan de gele en bonte dovenetel. Van alle soorten wordt er maar één voor tuingebruik gekweekt, het bij ons inheemse hondsdraf, en daarvan bestaat maar één (bonte) cultivar.

Is de Glechoma hederacea ‘Variegata’ een klimplant?

De naam hondsdraf is een verbastering van het oude ‘gundreba’ of ‘Wundrebe’ en slaat op de wondhelende eigenschappen van het sap van deze plant. Het inheemse hondsdraf of Glechoma hederacea is een vrij algemene plant die behalve de bovengenoemde namen ook ieve, ijve (het Duitse Efeu) oftewel klimop heeft geheten. De plant is zelfs heel lang bij het geslacht van Hedera (klimop) ingedeeld geweest. Hij kruipt en kan met zijn vierkante stengels aardig woekeren.

Wordt de Hondsdraf gebruikt als bodembedekker?

Maar de blauwe lipbloemen in opstaande kransen zijn erg aardig. Vandaar de toepassing als bodembedekker op plekken waar hij min of meer zijn gang mag gaan. Hij wordt 15-30 cm hoog en bloeit van maart tot september.

Wat voor bodem heeft de Glechoma hederacea ‘Variegata’ nodig?

Hondsdraf groeit graag in humusrijke, voldoende vochtige grond op een licht beschaduwde tot zelfs wat donkerdere plek. Het zijn dus echte schaduwplanten. Ze hebben maar weinig voeding nodig. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar is genoeg. Knip te ver doorgroeiende uitlopers af.

 

Bestel de plant direct.

dfj5uu7821t7_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Glechoma 'Variegata'

Cult

'Variegata'

Familie

hondsdraf

Familie latijns

hederacea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Te ver weglopende scheuten inkorten.

Bemesting

Organische voorjaarsbemesting.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale, humusrijke tuingrond

Vochtigheid

grond mag nooit uitdrogen

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

lichte schaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

30

Beschrijving

15-30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend