WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hertshooi

Wat voor bloemen krijgt Hertshooi?

De hertshooi Hypericum inodorum ‘Elstead’ bloeit geel en krijgt rozerode vruchten die later verkleuren naar rood en eindigen bij zwart.

Is de Hupericum inodorum ‘Elstead’ een Heester?

De Hypericum inodorum staat mooi in de heesterborder. Het is meer een besheester dan een bloemheester. Dit struikje kan ook heel goed een plaatsje krijgen in de vaste-plantenborder en wordt massaal als snijbloemen geteeld (voor de bes) in onder meer Zuid-Frankrijk, Israël en Zimbabwe. Het vormt een vrij dichte rechtopgaande struik, bereikt een hoogte van ruim 100 cm. De kleine bloemen (2½ à 3 cm) zijn goudgeel van kleur en aanwezig in de periode juli-september. De kelkbladeren zijn na de bloei teruggeslagen en vallen niet af. Ze zijn er in meerdere cultivars en die verschillen vooral in de kleur van de vruchten.

Waarvoor wordt Hertshooi gebruikt?

De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’. Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten. Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Welke plek is het meest geschikt voor de Hypericum inodorum?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is.  In het voorjaar diep terugsnoeien.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

Bestel de plant direct.

p7f5dbt8ahxm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hypericum 'Elstead'

Cult

'Elstead'

Familie

hertshooi

Familie latijns

inodorum (x)

Onderhoud

Verzorging

Bij strenge vorst winterbescherming nodig.

Snoeien

Elk voorjaar drastisch terugsnoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven.

Winterhard

matig

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

± 100 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend