WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstaster

Vlinders lokken

De herfstaster Aster novae-angliae ‘Barr’s Pink’ heeft roze bloemen. Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt.

Hoe hoog wordt de Aster novae-angliae ‘Barr’s Pink’

De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters. De Aster novae-angliae is een van de betere hoge herfstasters. Hij kan wel een lengte van twee meter bereiken, staat stevig en heeft geen last van meeldauw.

De bloemen van de Aster novae-angliae

Oorspronkelijk komt hij uit Noord-Amerika. In ons land wordt hij in de border gebruikt, maar je ziet ze ook veel als snijbloem. De bloeiwijze is een grote pluim. De bloemen hebben een geel hartje en hieraan zitten de lintbloempjes, die meestal roze tot roodpaars zijn. De bloeitijd is vanaf eind augustus tot soms in oktober en zo kan de zomer heerlijk lang duren. Zolang de aster bloeit, blijven de vlinders vrolijk op bezoek komen. In het Duits heet deze plant Rauhblattaster. Dat heeft te maken met de ruwe en vrij grove bladeren van deze aster.

HoeAster novae-angliae ‘Barr’s Pink’ onderhoud

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. In het artikel verplanten geven we hier meer informatie over. In de natuur komen deze asters op betrekkelijk vochtige grond voor, maar ze zijn vrij goed tegen droge grond bestand. Om de levensduur te vergroten, is het raadzaam de planten pas na de winter af te snijden.

2ak55zy8113f_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster 'Barr's Pink'

Cult

'Barr's Pink'

Familie

herfstaster

Familie latijns

novae-angliae

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vrij veel

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

175

Maximaal

200

Beschrijving

175-200 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend