WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heesterganzerik

De heesterganzerik Potentilla fruticosa ‘Kobold’ is een bladverliezend struikje en heeft zeer grote, heldergele bloemen. Potentilla fruticosa komt uit Europa, Noord-Azië, China.

Waar kan ik de Heesterganzerik het beste plaatsen?

Deze plant staat goed in een heesterborder, maar hij is ook goed toe te passen als solitair, als bodembedekker of als haagje. Hij wordt hooguit anderhalve meter hoog en groeit breed uit. De roodbruine twijgen zijn ook interessant om te bekijken; aanvankelijk zijn ze behaard, later schilferen ze af. De bloemen van de wilde soort zijn diepgeel van kleur, 2 à 3 centimeter in doorsnede.

Wat is de functie van de Potentilla fruticosa ‘Kobold’?

Potentilla is een rijkbloeiend plantengeslacht met de zon in z’n bloemen! De naam Potentilla heeft te maken met medicinale krachten waar men vroeger bij deze plant van overtuigd was. We weten niet meer waarom. Het zijn in hoofdzaak kruidachtige planten, waarvan de meeste overblijvend zijn. Maar er is ook een struikvorm, Potentilla fruticosa, die in particuliere tuinen en openbaar groen veel wordt toegepast. De planten groeien heel divers, van kruipend tot opgaand. De bloemen zijn heel vaak geel, maar rood, roze of wit komt bij de kweekvormen ook voor. De bloeiwijze kan variëren van een tros tot een tuil, maar typen met alleenstaande bloemen zijn er ook. De meeste bloeien in de zomer, grofweg tussen juni en september.

Wat voor standplaats is geschitk voor Potentilla fruticosa ‘Kobold’?

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats. De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond. De struikganzerik groeit in alle grondsoorten, zowel zuur als kalkrijk. En als hij op een heel zonnig plekje staat, kun je de meeste bloemen verwachten. 

Kan ik de Heesterganzerik snoeien?

Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terug snoeien tot vlak boven de grond. Elk voorjaar diep terugsnoeien houdt de struikjes mooi compact. Geef alleen wat voeding als je merkt dat de struik minder rijk gaat bloeien.

yj051rw8tahy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Potentilla 'Kobold'

Cult

'Kobold'

Familie

ganzerik

Familie latijns

fruticosa

Onderhoud

Verzorging

Geef alleen extra voeding als de bloei minder rijk wordt.

Snoeien

In het voorjaar of na de bloei.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

50

Beschrijving

30-50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

heldergeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend