WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Grauwe wilg

Hoe groot worden de bladeren van de Grauwe wilg?

Salix cinerea, oftewel grauwe wilg, heeft haar naam te danken aan de grijsgroene kleur van het loof. De onderkant van de bladeren – die wel 8 centimeter lang kunnen worden – zijn bezet met viltige haren. De zijkanten van het blad is gegolfd. Ook de takken zijn grijsachtig en donzig. De katjes van de grauwe wilg zijn voor de bloei vaak lakrood. Ze verschijnen voor de bladeren in het vroege voorjaar. Deze grauwe wilg kan zowel als struik- of tot boomvorm uitgroeien. De struikvorm is de meest voorkomende.

Hoe kan ik de wilg knotten?

De wilg (Salix) met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, en door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd. De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal men dit moeten blijven doen, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken. Het polderlandschap met wilgen aan de slootkant is dus wat minder natuurlijk dan het lijkt. De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor bijen en vlinders.

Kan de Salix cinerea tegen veel water?

Wilgen houden van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Water geven is dus belangrijk. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten. Als je de takken van de wilg eenmaal geknot hebt, zul je dat in het vervolg altijd moeten doen omdat anders een zwakke kroon kan ontstaan die makkelijk afbreekt. Dit kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar.

Een echte tuinliefhebber? Blijf dan op de hoogte van het laatste tuinnieuws.

3qx5ok98y9bf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Salix cinerea

Familie

grauwe wilg

Familie latijns

cinerea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen om goede vorm te krijgen of te behouden.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normaal

Vochtigheid

normaal tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

maximaal 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend