Gewone beuk

Hoe groeit de Gewone beuk?

De Fagus sylvatica  ‘Dawyck Purple’ is een langzaam groeiende beuk met een zuilvormige kroon. Het blad van de Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’ heeft een diep purperen kleur. De boom blijft smal en is geschikt voor middelgrote tot kleine tuinen. De soort Fagus sylvatica is de algemeen bekende beuk en wordt ook wel gewone beuk genoemd. Deze soort wordt ook veel gebruikt als haag. De mooie bladeren van de zomer verkleuren in de herfst prachtig geel of oranje en dan blijven ze dus de hele winter lekker aan de takken. Zeker als de beuk in een haag geknipt is, blijft de beslotenheid van de tuin in stand. Beuken zijn inheemse bomen in grote delen van Europa. Een vrijstaande beuk kan wel dertig meter hoog worden. De kroon is dan breed en zeer dicht. Het groene blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus normaliter weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Daarom groeit in een beukenbos niet veel op de bosbodem. De bijna continue ondoorzichtigheid maakt de beuk ook geschikt voor hagen en bij vogels populair om in te nestelen.

Wat voor bodem heeft de Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’ nodig?

Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen daarom oppervlakkig en hebben snel last van droogte. Ook plotseling intensieve betreding van de wortelzone wordt slecht verdragen. In het najaar worden de eetbare vruchten, de welbekende beukennootjes, gevormd. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats van de Fagus sylvatica  ‘Dawyck Purple’ is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast.

Hoe kan ik de Gewone beuk snoeien?

Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving, kun je de stam inpakken met jute of rieten matten. Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in je tuin. Een haag wordt minimaal een maal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden, kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter. Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding.

o2r5c1d8dbn2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

verdord blad blijft aan in winte

Latijns

Fagus 'Dawyck Purple'

Cult

'Dawyck Purple'

Familie

gewone beuk

Familie latijns

sylvatica

Onderhoud

Detail

Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast. Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving, kun je de stam inpakken met jute of rieten matten. Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in je tuin. Een haag wordt minimaal een maal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden, kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter. Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding.

Verzorging

Houd de stam uit de zon.

Snoeien

Als haag in juni. Als struik in maart. Als boom in winter.

Bemesting

Elk voorjaar organische mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

voorkeur voor kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, geen felle zon op de bast

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

600

Beschrijving

5-6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

verdord blad blijft aan in winte