WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gevlekte dovenetel

Wat voor bloemen krijgt de Gevlekte dovenetel?

De gevlekte dovenetel Lamium maculatum ‘Shell Pink’ is te herkennen aan de licht roodpaarse bloemen, zoals de kokkels en tere platschelpen op het strand. Hier heeft het zijn naam dan ook aan te danken. Het heeft een brandnetelachtig, witgevlekt blad waar de bloemen in kransen aan de stengel zitten.

Is de Lamium maculatum een goede bodembedekker?

Lamium maculatum is een zeer goede bodembedekker, ook voor schaduwrijke plaatsen. De plant wordt bijvoorbeeld gebruikt als ‘ondergrond’ voor aronskelken en flinke varens. Een tot 25 centimeter hoge, zeer sterke vaste plant met vrij slappe, wortelende stengels en opgaande stengels die bloeien. De eironde bladeren zijn witgevlekt. De 2 à 3 centimeter grote lipbloemen zijn paarsrood, maar in het wild worden ook roze en witte bloemen, hoewel zelden, aangetroffen. De bloei kan al in april beginnen.

Wat is de functie van een dovenetel?

Alle soorten kunnen behoorlijk woekeren. Het zijn planten met opvallend vierkante stengels en tegenoverstaande getande bladeren. In ons land vooral bekend van de wilde witte dovenetel (Lamium album). Ben je geprikt door een brandnetel, wrijf er dan met blad van de dovenetel over en het sap haalt de prikkeling weg. Vandaar de naam dovenetel. De planten hebben veel mooie lipbloemen die bloeien tussen mei-augustus. Afhankelijk van de soort is de hoogte tussen 25 en 60 centimeter. De dovenetel is oorspronkelijk inheems (onder andere in Zuid-Limburg), maar is daar nu voor het grootste deel verdwenen. In de middeleeuwen gebruikte men de bloemen om tuberculose of ontsteking aan de ademhalingswegen te bestrijden.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Gevlekte dovenetel?

Voor de Lamium maculatum ‘Shell Pink’ voldoen alle grondsoorten, mits deze niet te droog zijn. Hij doet het goed in zon en schaduw. Als hij gaat woekeren, de planten opnemen en scheuren.

Creatief en een echte tuinliefhebber? Neem dan zeker eens een kijkje bij zelf maken op onze site. De leukste items voor je tuin (of huis) zijn namelijk gemakkelijk zelf te maken! Ga zelf aan de slag met onze ideeën om de meest bijzondere dingen te maken.

nke5a0z8l33u_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Lamium 'Shell Pink'

Cult

'Shell Pink'

Familie

gevlekte dovenetel

Familie latijns

maculatum

Onderhoud

Detail

Voor de gevlekte dovenetel voldoen alle grondsoorten, mits deze niet te droog zijn. Hij doet het goed in zon en schaduw. Als hij gaat woekeren, de planten opnemen en scheuren.

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsteken indien woekert.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

25

Beschrijving

20-25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

licht roodpaars

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen