WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ganzerik

De ganzerik Potentilla ‘Flamenco’ is diep oranjerood van kleur en bloeit midden in de zomer. Potentilla is een rijkbloeiend plantengeslacht met de zon in z’n bloemen.

Waar komt de naam Potentilla vandaan?

De naam Potentilla heeft te maken met medicinale krachten waar men vroeger bij deze plant van overtuigd was. We weten niet meer waarom. Het zijn in hoofdzaak kruidachtige planten, waarvan de meeste overblijvend zijn. Maar er is ook een struikvorm (Potentilla fruticosa) die in particuliere tuinen en openbaar groen veel wordt toegepast.

Hoe groeit de Potentilla ‘Flamenco’?

De planten groeien heel divers, van kruipend tot opgaand. De bloemen zijn heel vaak geel, maar rood, roze of wit komt bij de kweekvormen ook voor. De bloeiwijze kan variëren van een tros tot een tuil, maar typen met alleenstaande bloemen zijn er ook. De meeste bloeien in de zomer, grofweg tussen juni en september.

De Potentilla-cultivars

De Potentilla-cultivars is uit verschillende soorten ontstaan. Zeer waardevolle borderplanten, die vooral goed tot hun recht komen bij blauwbloeiende Salvia nemorosa-cultivars en Nepeta faassenii. Heterogeen gezelschap van enkel- en gevuldbloemige rassen in de kleuren geel, rood en oranje (en dat weer in allerlei tinten). De bladeren zijn veelal vijftallig en behaard. De bloei vindt plaats in juli-augustus. De meeste cultivars worden 40 à 50 cm hoog.

Wat voor een grondsoort heeft de Potentilla ‘Flamenco’ nodig?

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats. De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond. Grondsoorten kunnen dus verschillen per soort. In het artikel grondsoorten geven we informatie over verschillende soorten grond, neem hier eens een kijkje om te ontdekken welke grond u nodig heeft.

Moet ik de Potentilla ‘Flamenco’ snoeien?

Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terugsnoeien tot vlak boven de grond. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Normale tuingrond en zonnige standplaatsen. Deze kan lang blijven staan; scheuren is goed mogelijk.

Bestel de plant hier.

6eb5x8282it5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Potentilla 'Flamenco'

Cult

'Flamenco'

Familie

ganzerik

Onderhoud

Detail

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats. De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond. Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terugsnoeien tot vlak boven de grond. Normale tuingrond en zonnige standplaatsen. Deze kan lang blijven staan; scheuren is goed mogelijk.

Verzorging

Geef alleen extra voeding als de bloei minder rijk wordt.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar of na de bloei.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

gemiddeld

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

50

Beschrijving

40 à 50 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

oranjerood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend