kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fluweelboom

In ons land zijn twee soorten fluweelboom gangbaar, Rhus typhina die direct behaard is en Rhus glabra die in het begin gladde twijgen heeft.

Hoe zien de vruchtkolven van de fluweelboom eruit?

De Rhus glabra komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en zien we in ons land meestal terug als boom of grote struik. De naam fluweelboom zit in eerste instantie niet in de twijgen, maar wel in de opvallende vruchtkolven. Ze zijn rechtopstaand, rood en behaard. Deze vruchtkolven verschijnen na de bloei in de zomer van groenachtige bloemen in dichte pluimen. Het blad heeft een blauwige gloed en krijgt in de herfst een vuurrode kleur. Ook het hout is erg mooi omdat de jaarringen goed zichtbaar zijn. De fluweelboom is een zeer fraaie boom voor kleine en grote tuinen. De twijgen zijn dichtbehaard met in eerste instantie roodachtig en later bruine haren. Vandaar de naam fluweelboom.

Hoe moet ik de fluweelboom onderhouden?

Een fluweelboom groeit overal maar overtollig water moet snel kunnen weglopen want hij houdt niet van natte voeten. Verder zijn de takken nogal breekbaar, dus een plek in de luwte is gewenst. Deze boom ontwikkelt als hij wat ouder is veel wortelopslag en -uitlopers. Sommige uitlopers komen meters verder op boven de grond. Verwijder dit alles zo spoedig mogelijk.

Moet ik de fluweelboom snoeien?

Verder is snoeien ongewenst, omdat de natuurlijke vorm prachtig is. Mocht het toch nodig zijn, doordat bijvoorbeeld takken zijn afgebroken, dan kunt u takken verwijderen in juni of compleet terugsnoeien tot op 10 centimeter in de wintermaanden. Ondanks een goede verzorging wordt de fluweelboom meestal niet erg oud. Tien tot twintig jaar gaat hij mee.

Inspiratie voor de tuin

Ben je een echte tuinliefhebber, blijf dan op de hoogte via het laatste tuinnieuws. Inspiratie kun je ook opdoen door een kijkje te nemen bij de kijktuinen.

 

Bestel de plant direct.

be050z08i2ms_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rhus glabra

Familie

fluweelboom

Familie latijns

glabra

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Vermijd snoei. Mogelijk in juni of winter.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

maximaal 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend