WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bosaardbei

De bosaardbei, is eetbaar en heeft misschien wel de lekkerste aardbeitjes die er zijn. Het aroma is rijker en voller dan van de bekende grootvruchtige, gekweekte aardbeien die tot de grote groep afstammelingen van Fragaria x ananassa worden gerekend.

Wanneer bloeit de bosaardbei?

Bosaardbei Fragaria vesca wordt niet hoger dan 10 centimeter en heeft kleine, drietallige blaadjes. De stengeltjes en de onderzijden van de blaadjes zijn lichtdonzig behaard. De planten hebben hun hoofdbloei in de periode mei-juni, maar het is niet ongewoon dat er ook in het najaar nog wat bloempjes verschijnen. Na de bloei zwellen de felrode, bijna ronde vruchten op. In feite zijn het schijnvruchten, want de zaden (de pitjes) zitten aan de buitenkant. Het zijn eigenlijk de opgezwollen bloembodems van de uitgebloeide bloempjes. De vruchten geuren heerlijk.

De aardbei als bodembedekker

Aardbeien (de verrukkelijke zomerkoninkjes) kent iedereen. Veel minder bekend is dat er liefst 15 verschillende wilde soorten bestaan, die inheems zijn in Europa, Azië of Noord-Amerika. Het zijn allemaal planten die op open plekken in bossen of langs de randen ervan groeien. Bosaardbeien hebben een lekkere, sterke smaak en zijn rijk aan vitamine c. Tevens is het is een goede bodembedekker. Al in de prehistorie was dit plantje om deze eigenschappen geliefd en de Germanen vertelden al verhalen over de aardbei. De Germaanse godin Freya stopte doodgeboren kindjes in een aardbei om hen zo de hemel binnen te halen. Later werd de aardbei het symbool van de heilige maagd Maria. In de Middeleeuwen stond de vrucht juist voor verlokking en werelds genot. In de Renaissance ontdekte men de geneeskrachtige werking van de bosaardbei. Het helpt tegen bloedend tandvlees, diarree en andere kwaaltjes.

Is de bosaardbei winterhard?

Geef de bosaardbei in het voorjaar mest. Zorg dat er geen stikstof in de mest zit, want daar worden de vruchten waterig en snel rot van. Dek de wortels van de bosaardbei in de winter af met turfmolm en compost. Zorg dat de blaadjes niet onder de turfmolm komen.

Hoe kan ik bosaardbeien plukken?

De vruchten pluk je door ze af te knippen. Knip ook ranken af die tijdens de oogstperiode worden gevormd. Door onder de aardbeien stro of een rooster te leggen, blijven de vruchten schoon en droog. Zo wordt rotten voorkomen. Het voordeel van een rooster is dat regen snel in de grond trekt zodat schimmel geen kans krijgt.

Waar kan ik de bosaardbei planten?

Fragaria vesca is van nature een bosplant die van iets vochtige, humusrijke grond houdt (dus met veel organisch materiaal). Schrale grond is minder goed, kalk in de grond is geen bezwaar. Het mag ook lichte klei zijn, maar dan wel verrijkt met organisch materiaal. Lichte schaduw is uitstekend, volle zon minder goed. Zorg dat de grond nooit helemaal uitdroogt, dus bij droogte tijdig water geven.

Wanneer kan ik de bosaardbei bemesten?

Werk in het voorjaar organische mest tussen de planten en mest begin zomer nog eens. Dat houdt de planten krachtig en zo krijgen ze voldoende tijd om ruim voor de winter af te rijpen. Haal in het najaar afvallend blad van bomen en heesters boven de planten weg. Strooi dan een laagje compost tussen de planten om de wortels tegen de winter te beschermen.

Kijk ook eens in ons artikel over aardbeien kweken en lees alles over een (bos)aardbei zaaien en verzorgen.

 

Bestel de plant direct.

5sr57t08r6g6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Fragaria vesca

Familie

bosaardbeitje

Familie latijns

vesca

Onderhoud

Verzorging

Oogst regelmatig. Bewateren bij droogte.

Snoeien

Verwijder uitlopers in voorjaar.

Bemesting

In het voorjaar en voor eind juli organische mest. In najaar compost.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

humusrijk, kalk geen bezwaar

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met geel hart

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend