WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Elfenbloem

De elfenbloem Epimedium x youngianum is een kruisingsproduct. De beide ouders zijn Epimedium diphyllum uit Zuid-Japan en Epimedium grandiflorum, ook uit Japan. Het is een mooie borderplant en bodembedekker met eironde blaadjes. Ze zijn iets stekelig getand en ‘dun’.

Wat voor een bloemen heeft de Epimedium x youngianum?

De klokvormige bloemetjes hangen in trosjes van 3 tot 9 bij elkaar in april en mei. Hun kleur is wit met een groenige tint. De bloemen missen de spoor nogal eens. Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

Buitenlandse benamingen voor Epimedium 

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Welke kwaliteiten heeft Epimedium youngianum

Diverse bedrijven bieden epimediumextracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Hoe moet ik de Epimedium x youngianum verzorgen?

De elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart. Grond eventueel verbeteren met bladhumus. Strooi dit jaarlijks tussen de planten.

Hoe kan ik de Epimedium x youngianum delen?

Na een aantal jaren kun je de plant verjongen door hem op te nemen, te delen en weer uit te planten. Door planten te delen gaan ze weer volop groeien en bloeien en krijg je er mooie planten voor terug.

g7f5opt8vx3w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Epimedium youngianum

Familie

elfenbloem

Familie latijns

youngianum (x)

Onderhoud

Verzorging

Water geven indien onder bomen of struiken. Na 3-4 jaar opnemen en delen.

Snoeien

Afsnijden in vroege voorjaar.

Bemesting

Goed bemesten met organische mest in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

25

Beschrijving

15 à 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend