WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Elfenbloem

De elfenbloem Epimedium x youngianum ‘Roseum’ is een lilaroze bloeiende cultivar. De bloemen verschijnen in trosjes.

Wanneer bloeien elfenbloemen?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

Is Epimedium een groenblijvende bodembedekker?

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren. Diverse bedrijven bieden Epimedium-extracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste groenblijvende bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Welke soorten elfenbloem zijn er?

Epimedium x youngianum is een kruisingsproduct. De beide ouders zijn Epimedium diphyllum uit Zuid-Japan en Epimedium grandiflorum, ook uit Japan. Het is een mooie borderplant en bodembedekker met eironde blaadjes. Ze zijn iets stekelig getand en ‘dun’. De klokvormige bloemetjes hangen in trosjes van 3 tot 9 bij elkaar in april en mei. Hun kleur is wit met een groenige tint. De bloemen missen nogal eens de spoor.

Waar kan ik Epimedium youngianum planten?

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen.

Wanneer kan ik elfenbloem snoeien?

Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart. Grond eventueel verbeteren met bladhumus. Strooi dit jaarlijks tussen de planten. Na een aantal jaren kun je de plant verjongen door hem op te nemen, te delen en weer uit te planten. Door het delen van planten gaan ze weer volop  groeien en bloeien en krijg je er mooie planten voor terug.

Elfenbloem staat in onze top 10 mooiste schaduwplanten.

 

Bestel de plant direct.

8nj519p8n9hg_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Epimedium 'Roseum'

Cult

'Roseum'

Familie

elfenbloem

Familie latijns

youngianum (x)

Onderhoud

Verzorging

Water geven indien onder bomen of struiken. Na 3-4 jaar opnemen en delen.

Snoeien

Afsnijden in vroege voorjaar.

Bemesting

Goed bemesten met organische mest in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

25

Beschrijving

15 à 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lilaroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend