WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eikenbladhortensia

Wanneer bloeit de Eikenbladhortensia?

De eikenbladhortensia, Hydrangea quercifolia (de Latijnse soortaanduiding quercifolia betekent ook letterlijk eikenblad) is primair geliefd vanwege zijn blad. Dat heeft zowel een mooie eikenbladvorm als een mooie herfstkleur. Deze struik bloeit in de zomer met witte pluimen die later verkleuren naar roze. Langzaam maar zeker zien we deze soort hortensia meer terug in tuinen. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Wat voor bodem heeft de Hydrangea quercifolia nodig?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Hoe kan ik de Hydrangea quercifolia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop verschillende hortensia’s worden gesnoeid is verschillend. De eikenbladhortensia vertakt moeilijk en heeft als een van de weinige hortensia’s baat bij vormsnoei in de eerste paar jaren. Je knipt de takken voor een derde in tot boven een aanwezige knop. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel hortensia snoeien. Na een aantal jaren dien je de struiken te verjongen. Hiervoor snoei je in april het oudste kwart van de takken weg. Verwijder uitgebloeide bloemen pas in half mei omdat ze nog beschermen tegen nachtvorst. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak boven de hoogste knop.

 

Bestel de plant direct.

e505jr2839uh_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea quercifolia

Familie

eikenbladhortensia

Familie latijns

quercifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In april snoeien en mei oude bloemen verwijderen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

licht zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

175

Maximaal

175

Beschrijving

1,75 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend