WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergmispel

Wat zijn eigenschappen van de Cotoneaster radicans ‘Eichholz’?

De cultivar Cotoneaster radicans ‘Eichholz’ (ook ‘Oakwood’ genoemd) heeft een lage, kruipende groeiwijze met weinig opgaande takken en wordt niet hoger dan 20 centimeter. De kleine blaadjes van de Cotoneaster radicans ‘Eichholz’ zijn enigszins dof en wat blauwachtig groen. De vruchten worden warm bloedrood. Jonge twijgen hebben een wat paarse tint. Uiteindelijk bedekt deze plant de bodem volledig zodat onkruid geen kans heeft.

Soorten dwergmispels

De dwergmispels of Cotoneaster vormden ooit een van de grootste heestergeslachten voor de tuin omdat ze allemaal zo mooi en veelzijdig zijn. Of je hem nou gebruikt als bodembedekker, taludplant, een mooie bloeier, een sierlijke bessenplant of een struikje op stam, Cotoneaster heeft het allemaal in zich. De euforie over deze plant is een beetje getemperd toen ontdekt werd dat een aantal soorten waardplant was voor het gevreesde peren- of bacterievuur. Wat nu nog aan Cotoneasters in tuinen wordt gezet, kan absoluut geen kwaad. Geniet dus volop van die vooral kleinbladige soorten die zo mooi bloeien, soms fantastische bodembedekkers zijn, die de grond op hellingen helpen vasthouden en die groenblijvend of bladverliezend kunnen zijn.

Is een dwergmispel winterhard?

De hogere groenblijvende soorten zijn iets minder winterhard. Die moeten dus beschut staan. Na de rijke bloei – behorend tot de familie van de rozen lijken de bloemen wel kleine roosjes – volgen bij veel soorten vaak prachtige bessen die lang aan de struiken blijven.

Hoe onderhoud ik de Cotoneaster radicans ‘Eichholz’?

Cotoneasters zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten verdragen ook wat zwaardere schaduw. Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit, heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien.

Ziekten en plagen bij de Cotoneaster radicans ‘Eichholz’

Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig. Mocht je last krijgen van bacterievuur, dien je direct alle aangetaste delen te verwijderen en te verbranden. Maak het snoeigereedschap ook goed schoon. Bacterievuur is te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven. In een latere fase ontstaan bruine en zwarte ‘brand’ plekken op bladeren en takken. Meer over het voorkomen van ziekten en plagen vind je op de site.

Bestel de plant hier.

bab5gu8862s0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijns

Cotoneaster 'Eichholz'

Cult

'Eichholz'

Familie

dwergmispel

Familie latijns

radicans

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei kan nodig zijn; dan liefst na de bloei snoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven.

Winterhard

voldoende

Bodem

iedere voedzame tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig, maar de grond mag niet helemaal uitdrogen

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

vrijwel wintergroen