WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duinroos

Wat zijn eigenschappen van de duinroos Rosa ‘Frühlingsduft’?

De botanische duinroos Rosa Frühlingsduft‘ geeft goudgele, gevulde bloemen die heerlijk geuren. De struik wordt circa 1,5-2 m hoog. De Rosa ‘Frühlingsduft’ bloeit zeer rijk, maar kort (juni). Bottels worden niet gevormd. Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Het kweken van rozen

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Eigenschappen van de duinroos Rosa pimpinellifolia

In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. De botanische roos, Rosa pimpinellifolia,  is de ook bij ons inheemse duinroos die in grote delen van Europa en Azië voorkomt. Het is een nogal variabele soort die bijvoorbeeld op kalkrijke grond vrij laag blijft. De twijgen zijn dicht bezet met stekels en borstels. De plant bloeit vrij kort van mei tot juni. Na de bloei verschijnen zwarte bottels. De planten worden 2 tot 6 meter hoog en vormen onder andere ondoordringbare opslag of hagen. De soort zelf wordt vrijwel niet in tuinen toegepast, een aantal kweekvormen wel.

Hoe moet ik de duinroos Rosa ‘Frühlingsduft’ verzorgen?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. De duinroos kan het beste regelmatig worden verjongd door ieder jaar aan het einde van de winter enkele van de oudste takken weg te nemen. Te sterk woekerende uitlopers afsteken. Regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen tot en met het eerste vijfblad (vijf bladeren aan een bladsteel) verlengt de bloeiduur.

Op de website is meer informatie te vinden over diverse soorten rozen. Zo vindt u hier informatie over het planten van rozen of meer weten over het snoeien van rozen? Kijk dan eens in het artikel rozen snoeien.

 

Bestel de plant direct.

62n5bwd8vwth_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rosa 'Frühlingsduft'

Cult

'Frühlingsduft'

Familie

duinroos

Familie latijns

pimpinellifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Goed snoeien en verjongen; uitgebloeide bloemen wegnemen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

goudgeel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend