WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duifkruid

Het duifkruid Scabiosa caucasicaClive Greaves‘ is een grootbloemige plant met lilablauwe bloemen. Scabiosa heeft een niet echt charmante Nederlandse naam gekregen: schurftkruit of de lieflijker naam duifkruid. Gelukkig heeft de plant niets te maken met een nare huidaandoening.

Eigenschappen van duifkruid?

De bouw van de bloem is wat schilferachtig of geschubd en ook is er een vergelijking te maken met een duif, die z’n kropveren wat heeft opgezet. Daar heeft het zijn naam gelukkig vandaan.

Wanneer bloeit duifkruid?

Je kunt lang van de bloemen genieten, want de bloei is van juni tot oktober. De bloemen worden veel door vlinders en bijen bezocht. Het is een uitstekende en lang bloeiende vaste plant waarvan meer dan 100 soorten bestaan.

Met welke plant kan ik duifkruid combineren?

Scabiosa caucasica komt uit de Kaukasus. Het is een mooieborderplant, die het goed doet samen met bijvoorbeeld Malva en Monarda. Wil je zelf een mooie border met deze planten aanleggen, kijk dan op onze site voor een aantal handige tips. Kan ook heel goed als snijbloem worden gebruikt.

Hoogte van duifkruid

Een ijl opgroeiende, vaste plant met enkelvoudige en gaafrandige bladeren, aan stengels die niet in bloei komen. De kleine bloemen zijn lilablauw van kleur, althans de randbloemen die de meeste indruk maken. De bloemstengels zijn 60-80 centimeter lang.

Hoe kan ik duifkruid verzorgen?

Voor de duifkruid is een zonnige standplaats en een grond die wat kalk bevat en die ’s winters geen last heeft van overtollig water belangrijk. Na drie jaar de planten opnemen, delen en herplanten. Door een plant te delen geef je ze een opfriskuur, daarna gaan ze weer volop groeien en bloeien en krijgt u er meer planten voor terug. In het artikel planten delen leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen.

 

Bestel de plant direct.

g835j0d81xe6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Scabiosa 'Clive Greaves'

Cult

'Clive Greaves'

Familie

duifkruid, schurftkruid

Familie latijns

caucasica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder de bloemen direct na de bloei.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal ('s winters niet te nat)

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

80

Beschrijving

60-80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

lilablauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend