WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dotterbloem

De dotterbloem Caltha palustris var. alba is een cultivar met een witte bloem met een goudkleurig hart.

Wat zijn dotterbloemen?

De dotterbloem ademt de sfeer van de wilde waternatuur. Het zijn vaste planten die van vochtige tot natte grond houden en rijk bloeien. Er zijn diverse soorten, waarvan verschillende ook in onze natuur inheems zijn. Andere komen alleen in Noord-Amerika voor. Over het algemeen zijn het opgaand groeiende planten met grote bladeren aan stevige stelen die in het voorjaar rijkelijk bloeien. Caltha’s of dotterbloemen behoren daardoor absoluut tot de mooiste moeras- en oeverplanten. De inheemse gele dotterbloem komt nog overal langs slootkanten en op andere natte plekken voor. De plant groeit goed in een paar centimeter water of in natte grond. Caltha palustris var. alba heeft min of meer hartvormig blad dat vrij groot is en wordt bijna een halve meter hoog. In het voorjaar is hij overdekt met sprekende witte bloemen in korte schermen. De bloei kan dan zeer uitbundig zijn.

Waar kan ik Caltha palustris var. alba  planten?

Het beste kun je de Caltha palustris var. alba planten in bakken of manden houden. Neem eens een kijkje in de shop op zoek naar de perfecte bak of mand voor de Caltha palustris var. alba. De planten groeien in natte grond tot 5 cm diep water. Zon is belangrijk voor de Caltha palustris var. alba, lichte schaduw wordt verdragen.

Hoe kan ik de witte dotterbloem verzorgen?

Winterbescherming is niet nodig. Geef in het voorjaar een mestpil (voor waterplanten) bij de wortels in de grond. Je  kunt dan ook de afgestorven stengels en bladeren opschonen.

Gebruik bij het aanleggen van een nieuwe tuin een beplantingsplan. Wie wil dat nu niet, een kijkje nemen in iemand anders zijn tuin om inspiratie op te doen. Het kan bij de kijktuinen die we op onze website hebben staan!

s295vtx86sxq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Caltha var. alba

Cult

var. alba

Familie

dotterbloem

Familie latijns

palustris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Niet mesten of in het voorjaar een mestpil bij de wortels geven.

Winterhard

goed

Bodem

goede vijvergrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

tot 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend